Todella harva, jos tällä hetkellä yksikään joukkue maailmassa, pystyy marssittamaan kentälle samanlaista tähtiloistoa kuin keskiviikkona Sastamalaan lentopallon CEV Cupin -otteluun Ford Levoranta Sastamalaa (VaLePa) vastaan asettuva italialaisjoukkue Modena.

Kyseessä on keskiviikkona ja viikon kuluttua Modenassa toiseksi korkeimman Eurocupin CEV Cupin 1. kierroksen kamppailut ja parin voittaja selviää 16 parhaan joukkoon. Otteluparin voittaja saa vastaansa voittajan parista Draisma Dynamo Apeldoorn (Alankomaat) – Tours VB (Ranska).

FSL (VaLePa) ei selviytynyt Mestarien liigan lohkovaiheeseen hävittyään toisen kierroksen otteluparinsa SL Benficalle. Modena puolestaan aloittaa Europelit suoraan CEV Cupista.

Leo Shoes PerkinElmer Modena sponsorinimellä kulkeva Pallavolo Modena hakee kuumeisesti paluuta kirkkaimpiin valoihin ja pokaalien jakoihin. Sen edellinen isompi meriitti on Italian Mestaruus 2016 ja Eurokentiltä menestystä ei ole tullut vuoden 2008 Challenge Cupin voiton. Kun seuran historiaa etenkin 1980 ja 1990 -luvulla katsoo, on paineet menestymiseen sitäkin kautta melkoiset.

Viime kaudella Modena jäi Italian liigassa puolivälieriin, cupissa välieriin ja Mestarien liigassa puolivälieriin. Tämän jälkeen joukkue laitettiin uusiksi ja vain keskipelaajaosasto säilytti paikkansa. Kaikki muu laitettiin täysin uusiksi. Toki pelaajalegenda Andrea Giani säilytti paikkansa kuin ihmeen kaupalla. Tai enemmänkin maineensa kaupalla.

Tämän kauden Italian A1-liigan Modena on aloittanut kahdella voitolla ja kahdella tappiolla. Sunnuntaina se kaatoi vieraissa Ravenna 3-0 (-19, -17, -25) Yoandy Lealin oltua ottelun MVP 17/+13 saaliinsa ansiosta.

Modena on todellakin täynnä maailman supertähtiä, joista seuraavassa muutama sana.

Earvin N´Gapeth: Tokion olympiavoittaja turnauksen parhaana palkittu. Lajin valovoimaisin tähti – todellinen taitelijapersoona. Skandaaleja, odottamattomia temppuja kentällä ja en ulkopuolella. Koskaan ei tiedä mitä tulee ja mistä. Kamerunilaisen lentopalloilijan jälkikasvu tuli Italiaan jo -11, josta piipahtanut pariin otteeseen Venäjällä. Edellliset kolme kautta Zenit Kazanissa valtavan määrän pyttyjä voittaen. Adidaksen mallipoika, joka on saanut etunimensä suuren NBA-tähden Earvin ”Magic” Johnsonin mukaan. Myös velipoika Swan kuuluu joukkueen yleispelaajaosastoon.

Bruno: Koko nimeltään Bruno Mossa de Rezende on perinyt lentopallon todellakin veressään. Isä on kaikkien aikojen lentopallovalmentajiin lukeutuva Bernarado Rezende ja äitikin olympiatason pelaaja. Neljissä olympialaisissa pelannut Bruno on ollut pitkälti toista vuosikymmentä yksi pelipaikkansa prthaita koko maailmassa. Brasilian maajoukkuekapteeni jo vuodesta 2012. Kolminkertainen MM-mitalisti ja olympiamitalisti. Myös maansa sulkapallomestari juniorina.

Nimir Abdel-Aziz: Yksi maailman parhaista ja kenties monipuolisin lentopalloilija tällä hetkellä. Usean turnauksen MVP ja paras syöttäjä, ihastutti viimeksi Tampereella EM-kisoissa Alankomaiden tähtenä. Teki huippu-uran jo passarina, mutta siirtyi hakkurin rooliksi oltuaan jo huipulla pelintekijänä. 10 vuotta kestänyt ura Euroopan kentillä on ollut menestyksekäs, mutta parhaat vuodet tuntuvat vain seuraavan toisiaan. Oli viime kaudella myös Italian liigan sekä Mestarien liigan paras pistemies sekä syöttäjä.

Yoandy Leal: Kuubassa pelaamaan oppinut ja sen maajoukkueessa 2010 MM-finaalissa jo pelannut yleispelaaja lähti pettyneenä maansa asioihin maailmalle ns. loikkavaihteella päätyen Brasiliaan. Odotuksen ja parin vuoden kansalaisuuden vaihtokaranteenin jälkeen Leal palasi yhdeksän vuoden tauon jälkeen 2019 maajoukkuepeleihin ja oli mukana Tokion olympialaisissakin. Ainoa seurajoukkueiden maailmanmestaruuden sekä etelä-aerikkalaisessa että eurooppalaisessa joukkueessa voittanut pelaaja maailmassa.

Dragan Stankovic: 36-vuotias serbialainen keskipelaaja on pelannut Italiassa menestyksekkäästi jo vuodesta 2009 lähtien. Viisinkertainen EM-mtalisti ja MM-pronssia jo 2010 voittanut Stankovic kuului pitkään Serbian maajoukkueen menestyksekkääseen vakiokalustoon. Pitkään Lube Civitanovassa (09-19) pelannut Stankovic on myös mm. nelinkertainen Italian mestari ja Mestarien liigankin voittaja -19.

Lisäksi maailmanluokkaa edustavat selkeästi joukkueesta myös Rion olympiahopeamitalistilibero Salvatore Rossini sekä huikean laajalta yleispelaajaosastolta Alankomaiden kaksikin kertaa eri Eurocupien parhaaksi hyökkääjäksi viime vuosina valittu Maarten van Gaarderen.

Joukkueen päävalmentaja Andrea Giani toimii myös Saksan maajoukkueen päävalmentajana, mutta pelaajauran meriitit ovat vielä valovuoden edellä valmennuksen vastaavia: pelkästään maajoukkuepuolelta Gianilla löytyy kolme olympiamitalia, kolmen maailmanmestaruutta, seitsemän Maailmanliigan voittoa ja neljä Euroopan mestaruutta. Giania voidaan pitää 1990-luvun lopun yhtenä maailman parhaista, ajoittain jopa parhaana pelaajana.

Lisäksi joukkueen urheilutoimenjohtajanakin nähdään melkoisen uran tehnyt pelimies, Andrea Sartoretti. Kolminkertainen olympiamitalisti ja kaksinkertainen maailmanmestari Sartoretti päätti uransa juurikin Modenassa -09 ollen mm. -04 olympialaisten paras pistemies ja syöttäjä, EM-kisojen 2003 MVP ja Maailmanliigan MVP -00 sekä -04.

Modenan merittit seurana:
4 Mestarien liigan voittoa (-90, -96, -97, -98) ja kahdeksan finaalipaikkaa
3 CEV Cupin voittoa (-80, -86, -95)
6 Challenge Cupin voittoa (-83, -84, -85, -04, -08)
Euroopan Supercupin mestaruus (-95)
12 Italian mestaruutta (viimeisin -16), 32 mitalia (viimeisin pronssi -18)
12 Italian cupmestaruutta (viimeisin -16) ja 16 finaalipaikkaa
4 Italian Supercupin mestaruutta

Lähde: Lentopalloliiton tiedote