Marraskuun uinnin lyhyen radan EM-kilpailuissa neljä Suomen ennätystä uinut Olli Kokko, 27, haluaa muistuttaa nuoria uimareita siitä, että treenaaminen ei koskaan mene hukkaan, vaikka kehitys ei menisikään jatkuvasti vuosi vuodelta eteenpäin.

– Uskon, että kova työ palkitaan aina, vaikka tulos ei välttämättä näy heti. Olen monta kertaa SM-kilpailuissa tehnyt paljon enemmän töitä kuin mitä tulos on ollut. Jokaisella urheilijalla tulee urallaan se niin sanottu tasainen tai alaspäin menevä hetki, mutta sen ei pidä antaa lannistaa liikaa.

Sittemmin urallaan Kokko on kärsinyt polvi- ja olkapäävaivoista. Näihin hän on saanut uransa aikana paljon tukea valmentajiltaan. Myös perheen ja ystävien tuki on ollut korvaamattoman tärkeää.

– Hyvät valmentajat eivät ole itsestäänselvyys ja olen todella onnekas, että minulla on aina ollut erinomaisia valmentajia. Myös perhe on auttanut muutenkin kuin vain taloudellisesti. Perhe on suurin resurssi, mitä minulla on. Heidän ja kavereiden merkitystä ei voi liikaa korostaa, Kokko sanoo.

Valmentajien tuen lisäksi myös Matti Mattssonin sekä Ari-Pekka Liukkosen saavutukset ovat inspiroineet Kokkoa. Huippu-urheilussa saatetaan ajatella uran kohokohtien tapahtuvat uran alkuvaiheissa. Mattsson ja Liukkonen ovat olleet esimerkkeinä myös Kokolle, että myöhemminkin voi menestyä. Myös Kokko toivoo ja haluaa olla esimerkkinä nuoremmille urheilijoille.

– Olisi paras asia, jos voisin olla esikuva jollekin nuorelle ja auttaa sekä tsempata eteenpäin. Toivottavasti voin olla nuorille tukena uralla, Kokko sanoo.

Abu Dhabin MM-kilpailuissa tavoitteena iltajakso

Havaijilla vietetyt vuodet ovat tuoneet rentoutta tekemiseen. Kokolle on tärkeää, että uinnin rinnalla on myös muuta elämää.

– Havaijilla vietetyt vuodet toivat uusia oppeja sekä rentoutta. Siellä treenaamista ei otettu liian totisesti. Monesti jos ui paljon, niin koulun ja työn yhdistäminen voi olla vaikeaa, mutta itse koen, että uinnin rinnalla on pakko olla myös muuta. Minulla on oltava myös takaportti olemassa, jos ura jostain syystä loppuisi yhtäkkiä, Kokko kertoo.

Kokon vuoden päättävät torstaina 16. joulukuuta alkavat lyhyen radan MM-kilpailut Abu Dhabissa. MM-kilpailuihin pääseminen on ollut hänelle unelma pienestä asti.

Nyt kun kilpailut ovat edessä, niin valmistautuminen kilpailuihin on sujunut hyvin. Kokko kisaa MM-kilpailuissa 50 ja 100 metrin rintauinnissa.

– Omia aikoja ajatellen tavoitteena on päästä iltajaksolle, ennen kaikkea finstalla (50m). Molemmilla matkoilla lähden ennätyksiä tekemään ja jos niitä tulee, niin olen tyytyväinen. Ainakin kaikki viittaa siihen, että kunnon pitäisi olla kohdillaan, Kokko sanoo.

Vaikka omat Kokko näkee omien vahvuuksiensa olevan lyhyellä radalla, haaveilee hän silti myös olympialaisista.

– Uskon, että olympialaiset ovat tavoitteena jokaiselle urheilijalle, jonka laji olympialaisissa on.

Lähde: Uimaliitto