Norjalaishiihtäjä Ronja Håkenstad Evertsen on saanut tarpeekseen Norjan hiihtoliiton tavasta käsitellä hiihtäjien syömishäiriöitä ja ravitsemusta.

Asia on ollut tapetilla tänä talvena, kun on paljastunut, että monet nuoret norjalaiset hiihtäjät kärsivät syömiseen liittyvistä ongelmista.

21-vuotias Håkenstad Evertsen on nyt avautunut asiasta Dagbladetissa. Naisen mielestä maan hiihtoliitto puhuu asiasta turhan mystisesti.

– Eivät he pysty pelottamaan meitä niin, että emme saa syömishäiriöitä. Se on pelkopropagandaa, mutta ei toimi meihin, jotka kuuntelemme sitä.

Håkenstad Evertsenin mielestä viesti ei huomioi riittävän hyvin kaikkia asian puolia.

– Hiihtoliitto sanoo, että ei pitäisi välittää siitä mitä syö, kunhan syö tarpeeksi. Se on väärin. Se on tekopyhää. Tulee olo, että Hiihtoliitto valehtelee, kun he sanovat, että ei pitäisi välittää siitä mitä syö, kunhan syö tarpeeksi. Mutta me tiedämme, että parhaat hiihtäjät pudottavat painoa ennen kisoja ja ovat tarkkoja syömisestään.

– Pitäisi sanoa miten asiat ovat, ja että ruokavalio tehdään huipulla ammattilaisten avustuksella. Pitää olla rehellinen ja kertoa, että näin tapahtuu huipulla ja että junioreiden ei pitäisi kikkailla painonsa kanssa nuorella iällä.