Urheilulehdessä ja Ylen verkkosivuilla on vastikään käsitelty seksuaalista häirintää Superpesiksen piirissä. Valmentajan kerrotaan vuonna 2014 viestitelleen valmentamansa naisjoukkueen nuoren pelaajan kanssa tavalla, joka johti tuolloin hänen työsuhteensa päättymiseen. Osapuolet sopivat asian keskenään.

Jutuissa on paheksuttu vaikenemisen kulttuuria ja kysytty, miten valmentaja voi edelleen työskennellä merkittävässä asemassa lajin piirissä. Pesäpalloliitto on käynnistänyt asiasta selvityksen median tartuttua aiheeseen syksyllä 2021.

Kyseinen valmentaja on työskennellyt tapauksen jälkeen seitsemän kautta ongelmitta Kirittärien valmentajana. Selvityksen ajaksi lomalle jäänyt Petri Kaijansinkko ei hyväksy vaikenemisen kulttuuria, eikä puolustele aiempaa toimintaansa. Hän haluaa tuoda julki avoimen anteeksipyyntönsä ja katumuksensa.

– Toimin silloin väärin. Syyllistyin epäasialliseen käytökseen ja varmasti myös seksuaaliseen häirintään tekstiviesteilläni. Hävettää ja kaduttaa. Pyydän sydämestäni anteeksi asianosaiselta, ja kaikilta, joita olen toiminnallani pitkän urani aikana loukannut. Olen parantanut tapani ja lupaan jatkossakin olla parempi ihminen. Kiitos niille, jotka edelleen luottavat minuun. Pesis on minulle elämäntapa ja rakas laji, Petri Kaijansinkko sanoo.

Kaijansinkolla menestyksekäs ja rikkeetön seitsenvuotiskausi Kirittärissä

Kaijansinkon siirtyessä Kirittäriin vuosia sitten, silloinen seurajohto kävi tapauksen läpi myös hänen edellisen seuransa kanssa. Kirittärien nykyinen puheenjohtaja, europarlamentaarikko Henna Virkkunen tuomitsee selvin sanoin toisessa seurassa tapahtuneen häirinnän ja painottaa, että Kirittärillä on nollatoleranssi seksuaalisen häirinnän suhteen.

– Kehitämme edelleen käytänteitä, joilla varmistetaan niin nuorten kuin kokeneempienkin pelaajien turvallinen ja urheilijaa kunnioittava ilmapiiri, Virkkunen toteaa.

Nyt esiin noussutta raskasta asiaa on käyty huolellisesti läpi seurassa, eikä Kaijansinkon toiminnassa ole Kirittärien kaudelta ilmennyt mitään selviteltävää.

– Päinvastoin, valmentajasta on tullut hyvää palautetta. Hän on tehnyt KIrittärissä hyvää työtä ja hänellä on edelleen seuran tuki ja luottamus, puheenjohtaja sanoo.

Seurana Kirittäret kerää säännöllisesti palautetta eri joukkueidensa pelaajilta varmistaakseen toimintansa laatua sen kaikilla tasoilla. Palautetta on koko seuran tasolla voinut antaa myös nimettömänä. Esimerkiksi syksyllä 2021 tehdyssä kyselyssä ei noussut esiin mitään kielteistä Petri Kaijansinkosta.

– Toivommekin Pesäpalloliiton selvityksen valmistuvan mahdollisimman pian ja annamme sille aktiivisesti kaiken tukemme, Virkkunen sanoo.

Lähde: Kirittärien tiedote