Pekingin hiihtokohu paisumassa! Asiantuntija lataa Iltalehdelle karun totuuden: ”On muitakin kiellettyjä aineita, joita käytetään testeistä huolimatta”

© Kuva: Juha Tamminen

Pari viikkoa sitten Falunissa järjestetystä Skandinavia Cupissa skandaalin aiheuttanut kielletty fluorivoide ei ehkä olekaan kielletty Pekingin olympialaisissa.

C8-luokan fluorivoide on kielletty EU:ssa, mutta Pekingissä säännöt voivat olla toiset kuin Euroopassa. Eri hiihtomaajoukkueet ovatkin edelleen hämmentyneitä, mitkä säännöt ovat voimassa olympialaisissa, jotka alkavat 4. helmikuuta.

Norjalainen Dagbladet kysyi asiaa Kansainväliseltä hiihtoliitolta (FIS), ja FIS vahvisti, ettei voide ole tällä hetkellä kielletty Kiinassa. Vaikka voide sallittaisiinkin Pekingissä, siitä aiheutuu myös toinen ongelma: koska aine on EU:ssa kielletty, sen vieminen maasta pois ei myöskään ole sallittua.

Suomi pohtii vielä C8-voiteen käyttöä olympialaisissa.

Swix ja Toko -tuotebrändejä edustavan Bravin maajohtaja Aki Tuovinen on kommentoinut tilannetta Iltalehdelle. Hän ei usko, että fluorin käyttö poistuu kielloista huolimatta maastohiihdosta lähiaikoina.

– Ei ennen kuin meillä on jotakin yhtä hyvää tai selvästi parempaa. Urheilussa on muitakin kiellettyjä aineita, jotka ovat testeistä huolimatta käytössä. Valitettavasti urheilun etiikka ja moraali eivät ole edenneet niin pitkälle, että herrasmiessopimuksilla pystyisi täysin ratkaisemaan näitä asioita, hän sanoo suoraan IL:lle


Katso MM-kiekon kaikki pelit ilmaiseksi!

  • Leijonien ottelut tarjolla kansainvälisen jääkiekkoliiton ilmaisella livestriimillä.
  • Viralliset maksuttomat livelähetykset myös kaikista muista otteluista finaali mukaan lukien.
  • Vaikka reissun päältä kännykällä tai tabletilla, ilman maksukanavan tilaamista.