Suomalaisvalmentaja tietää: Tämä on päivän sana pikajuoksun harjoittelussa – ”Se viimeinen ja tärkein tekijä, jolla fyysiset ominaisuudet muutetaan tuloksiksi”

© Kuva: Getty Images

Pikajuoksuvalmentaja Petteri Jousteen mukaan reaktiivisuuden eli nopean voimantuoton kehittäminen ja hallinta on jo tovin ollut päivän sana pikajuoksuvalmennuksessa.

– Aikanaan puhuttiin kimmoisuudesta ja elastisuudesta. Nykyisin se mitä reaktiivisuus tarkoittaa on paremmin hahmottunut ja selkiytynyt. Loppupeleissä tekniikka on kuitenkin se viimeinen ja tärkein tekijä, jolla fyysiset ominaisuudet muutetaan tuloksiksi, Jouste sanoo Urheiluliitolle.

– Pikajuoksussa se on vielä niin, että kun fyysiset ominaisuudet muuttuvat, se edellyttää aina, että samalla myös juoksun tekniikka muuttuu.

Jousteen mukaan vaikeaksi tekniikan hiomisen tekee se, että urheilija on erilaisessa fyysisessä kunnossa jo yhden harjoitusvuoden sisällä. Se vaatii tekniikan jatkuvaa hienosäätöä.

– Siinä on iso ero, missä kunnossa urheilija on syksyn peruskuntoharjoittelun 1- ja 2 -kausilla verrattuna kilpailukauteen. Se vaikuttaa myös tekniikkaan. Valmentajan pitäisi pystyä viemään tekniikkaa koko ajan siihen suuntaan, joka pelaa silloin, kun ollaan huippukunnossa.

Jouste käyttää tekniikan seurannassa suurnopeuskameraa ja valomattoja. Oikean analyysin teko on silti usein haastavaa.

– Juokseminen on kahden jalan liikettä, jossa yhden jalan toimintaan vaikuttaa toisen jalan samanaikainen toiminta. Usein juuri jalkojen keskinäinen rytmi ratkaisee, meneekö liike oikein. Voit korjata virheen jalan toiminnassa ja huomata, että syy virheeseen löytyykin toisen jalan liikkeestä, Jouste sanoo.

– Näitä virheitä on joskus hankala löytää eikä ole itsestäänselvää, miten ne korjataan. Olen opiskellut biomekaniikkaa vuosia, mutta sen syvällinen ymmärtäminen on vaikeaa. Onneksi pikajuoksu on yksi maailmalla tutkituimmista urheilulajeista, joten dataa löytyy.


Nikotiininuuskat kotiovellesi edullisesti ja helposti

  • Tilaa laillisesti netistä suoraan kotiovellesi.
  • Suomalaisesta verkkokaupasta kaikki suositut tuotteet.
  • Edullisesti lyhyellä toimitusajalla.