Venäläinen taitoluistelija Kamila Valijeva joutui myrskyn silmään Pekingin olympialaisissa, kun hänen joulukuunsa antama dopingtestinäytteensä paljastui positiiviseksi. Myös valmentaja Eteri Tutberidze herätti hämmennystä kisoissa.

Valijeva epäonnistui yksilökilpailun vapaaohjelmassa ja tippui kärkipaikalta neljänneksi. Tutberidze ei säästellyt sanojaan suorituksen jälkeen. Kuvista näkyi naisen välitön palaute 15-vuotiaalle superlahjakkuudelle.

– Miksi luovutit, miksi lopetit taistelemasta? tiedusteli Tutberidze.

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach hämmästeli välikohtausta kansainväliselle medialle. Se oli hänen mukaansa ”pelottavaa katseltavaa”.

– Täytyy sanoa, että se oli järkyttävää katsottavaa televisiossa. Millaiset paineet hänellä olikaan, ihmetteli Bach.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov on kommentoinut välikohtausta ja Bachin reaktiota Reutersille.

– Hän ei pidä valmentajiemme kovuudesta, mutta kaikki tietävät, että kovat valmentajat ovat huippu-urheilussa avain urheilijoiden menestykseen.

– Ja näemme urheilijoiden saavuttavan voittoja. Joten olkaamme ylpeitä voittajistamme. Onnittelut mitalisteille. Valijeva oli neljäs, mutta huippu-urheilussa vahvin voittaa.