Lappeenrannan Urheilu-Miehien Veli-Matti ”Aku” Partanen siirsi historiaan valmentajansa Valentin Konosen 23-vuotiaaksi ehtineen 5000 metrin kävelyn halliratojen SE:n Helsingin Liikuntamyllyssä. Partanen käveli 5000 metriä aikaan 18.39,01, kun Konosen SE oli 18.47,26. Aika oli myös parempi kuin Partasen omissa nimissä oleva ulkoratojen SE 18.43,17.

Partasen aika on maailman paras tulos kahteen vuoteen. Viime vuoden parhaan ajan 18.39,08 joko sisäradoilla tai ulkoradoilla käveli kanadalainen Tokion olympiakisojen pronssimitalimies Evan Dunfee.

Suomen ennätys ei tullut helposti. Hiljattain kolmen viikon harjoitusleiriltä Espanjasta palannut Partanen sai taistella tosissaan, että sai ennätyksen nimiinsä.

– Viime päivät ovat olleet leiristä palauttelua ja päivien välillä on ollut paljon vaihtelua. Välillä jalat ovat tuntuneet leirin jäljitä väsyneiltä, mutta perjantaina oli jo vähän parempi tunne. Kilpailussa kuitenkin huomasin, että leiri painoi vielä. Viimeiset kaksi kilometriä tulivat suoraan sanottua hirveällä tunteella, Partanen tunnusti.

Mahdollisuus Suomen ennätyksen rikkomiseen kannusti sen verran, että Partanen pysyi tavoittelemassaan vauhdissa.

Jani Lehtinen huusi minulle kierrosaikoja, jotka olivat hieman alle 45 sekuntia ja muutaman kymmenyksen yli. Siitä tiesin, että SE tulee. Pahalta se tuntui, mutta jaksoin painaa, Partanen tuumi.

Uusi päämatka toi lisää kovatehoista harjoittelua

Partanen on vaihtanut päämatkakseen 20 kilometriä ja kilpailee myös 35 kilometrillä. Matkan vaihdos on muuttanut harjoittelua, joka näkyi nyt 5000 metrillä.

– Aikaisemmin, kun valmistauduin 50 kilometrille, tässä vaiheessa kautta tehtiin paljon määräharjoittelua ja siksi alimatkojen vauhti oli hallikaudella hitaampi. Nyt on tehty enemmän kovatehoista treeniä ja vauhtikestävyyttä. Siksi 5000 metriä kulkee paremmin, Partanen sanoi.

Partanen rakentaa nyt virettä maaliskuun alussa Omanissa käveltäviin maajoukkueiden MM-kilpailuihin.

Espoon Tapioiden Jaakko Määttänen oli Helsingin kilpailussa toinen halliennätyksellään 19.47,54. Aiempi ennätys parani yli minuutin. Määttäsen aika on Suomen kaikkien aikojen kuudenneksi paras hallitulos.

Lehtonen ja Kortetmaa kohensivat halliennätyksiään

Nurmijärven Yleisurheilun Oskari Lehtonen voitti Liikuntamyllyssä 200 metriä halliennätyksellään 21,36, jolla hän menee Suomen kaikkien aikojen hallitilastossa kymmenenneksi. Aiempi ennätys koheni 0,07 sekuntia. Sibbo-Vargarnan Eljas Aalto oli toinen hyvällä ajalla 21,46.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Anniina Kortetmaa paransi reilusti 200 metrin halliennätystään. Kortetmaa voitti naisten kilpailun ajalla 23,91, jolla hän nousee Suomen kaikkien hallitilastossa kahdeksanneksi. Halliennätystään Kortetmaa reivasi reippaasti. Aikaisempi oli neljän vuoden takainen 24,36.

– Tavoitteena oli juosta alle 24 sekunnin. Kompuroin täällä viime viikonlopun 200 metrillä ja siksi halusin tulla uudestaan juoksemaan tänne. Liikuntamyllyn radalla on hyvä juosta, Kortetmaa sanoi.

– Kun ei ole vielä useita 200 metrin kisoja alla, se näkyy siinä, että loppu vähän hyytyi vielä, mutta kaikkiaan tasapainoinen juoksu.

Toiseksi nopein naisten 200 metrillä oli Espoon Tapioiden Anna Pursiainen halliennätyksellään 24,57.

Lähde: SUL:n tiedote