Miesten futsalmaajoukkueen EM-kilpailut päättyivät niukkaan 2-3 (1-2)-tappioon Portugalille. Suomi taisteli kunniakkaasti, mutta lopulta hallitseva maailmanmestari ja Euroopan mestari Portugali oli niukasti parempi.

Suomi sai heti 40 sekunnin jälkeen loistavan paikan, kun Henri Alamikkotervo prässäsi pallon ja syötti Panu Autiolle, joka oli nokikkain Portugalin vahti kanssa, mutta Aution liuku meni kuitenkin yli maalin. Suomen alku oli muutenkin ennakkoluuloton, mutta avausmaali tuli Portugalin toimesta.

Pany Varela osoitti vaarallisuutensa, kun hän ohitti laidasta Jukka Kytölän ja syötti keskustaan. Afonso oli tarkkana ja sijoitti pallon Suomen verkkoon. Peliä oli pelattu 3.38.

Suomi ei johtomaalia hätkähtänyt, vaan Kytölä rakensi hieman myöhemmin Tuukka Pikkaraiselle paikan, mutta Portugalin maalivahti Andre Sousa torjui.

Ajassa 9.30 Suomi sai tuulettaa maalin kunniaksi. Alamikkotervo latasi vapaapotkun ja tolpan vieressä päivystellyt Miika Hosio pääsi rinnallaan ohjaamaan pallon verkkoon. Pari minuuttia maalin jälkeen Suomen rikkeet tulivat täyteen. Mico Marticin taktisesta pakista löytyi yllätyskortti, joka sekoitti hetkeksi Portugalin pasmat, kun Suomi otti käyttöönsä lentävän maalivahdin. Suomi pystyi pyörittämään palloa eikä Portugali aluksi tiennyt mitä tehdä.

Portugali kuitenkin pääsi vielä ensimmäisellä puoliajalla johtoon, kun rajapotkussa Afonsolle oli jäänyt hieman liikaa tilaa eikä hän erehtynyt saatuaan mahdollisuuden. Tauolle mentiin Portugalin 2-1-johdossa.

Toiselle puoliajalle Portugali tuli vahvasti, mutta jälleen vahvan ottelun pelannut Juha-Matti Savolainen otti muutaman kovan torjunnan. Suomi onnistui tasoittamaan vajaan seitsemän minuutin kohdalla. Kytölä tarjoili rajapotkusta ja Aution tarkka kuti painui tolpan kautta maaliin.

Portugalin kuittaus tuli reilu pari minuuttia myöhemmin, kun Miguel Angelon painava laukaus painui Savolaisen selän taakse.

Pian maalin jälkeen Suomi otti lentävän maalivahdin käyttöönsä. Suomi pyöritti peliä hakien ratkaisupaikkaa. Suomi sai ylivoimalla pari hyvää tilannetta, mutta kaivattu tasoitusmaali jäi tulematta. Lähimmäksi pääsi Autio, mutta Sousa esitti paraatipelastuksen pelastaen Portugalin.

Näin Suomen taival EM-kisoissa päättyi puolivälieriin. Portugali jatkaa mestaruutensa puolustamista joko Espanjaa tai Slovakiaa vastaan välierissä.

Martic antoi ottelun jälkeen tunnustusta sekä vastustajalle että omille pelaajilleen.

– Tulos oli pettymys, mutta samaan aikaan on tiedostettava, että pelasimme vahvaa Portugalia vastaan, joka on Euroopan mestari ja maailmanmestari ja heitä johtaa loistava valmentaja. Teimme suunnitelman ja menimme sen suunnitelman mukaan. Pääsimme viimeisille minuuteille saakka, muttemme olleet tarpeeksi hyviä tasoittamaan peliä ja viemään sitä jatkoajalle. Kokonaisuutena olen pelaajilleni kiitollinen ja iloinen miten pelasimme koko turnauksen. Mielestäni pelasimme paremmin kuin tasan kaksi vuotta sitten, kun pelasimme tasan Portugalia vastaan. En ole tyytymätön, Martic summasi ottelun jälkeen.

Suomi osallistui ensimmäistä kertaa historiassaan EM-lopputurnaukseen ja selviytyi upeasti kahdeksan parhaan joukkoon. Martic oli joukkueensa saavutuksesta ylpeä.

– Tulimme tänne kilpailemaan ja pärjäsimme aika hyvin. Tavoite oli aina voittaa peli, muttet voi voittaa kaikkia. Se, että pääsimme lohkosta jatkoon, oli jotain uskomatonta. Myös tämänpäiväinen peli vahvisti, että olemme kilpailukykyinen joukkue. Kun menemme pelaamaan, niin menemme aina voittamaan. Jos häviämme ja vastustaja on parempi, niin voimme vain nostaa hattua.

Lähde: Palloliitto