Santeri Kiiveri laski kultaa alppihiihdon liikuntavammaisten pystylaskijoiden suurpujottelusta Pekingin talviparalympialaisissa.

Kiiverin kulta irtosi niukalla neljän sadasosan erolla ennen Yhdysvaltain Thomas Charles Walshia. Ensimmäisen kierroksen jälkeen suomalainen oli kakkosena 34 sadasosaa Walshin perässä, mutta onnistui kääntämään toisella laskulla tilanteen edukseen.

– Olin jopa vähän pettynyt ensimmäiseen laskuun, mutta näköjään sekin oli ihan hyvä. Toinen lasku oli varmaa tekemistä ja hyvä, ehjä suoritus. Nyt on hieno katsoa tulostaulua, kun oli tasainen kisa ja kaikille tasaiset olosuhteet. Ja paras voitti, Kiiveri sanoi.

Ranskan Arthur Bauchet oli voittanut ennen torstaita kisoista jo kaksi kultaa. Nyt ranskalainen oli ensimmäisen laskun jälkeen vasta kuudentena ja vaikka oli toisella laskulla koko joukon nopein, ei onnistunut nousemaan pronssisijaa korkeammalle. Kiiveri voitti Bauchetin 49 sadasosan turvin.

– Ehkä tämä voitto ei vielä ihan realisoidu tässä, kun on kaikennäköistä hässäkkää ympärillä, mutta eiköhän sitä vielä jossain vaiheessa tajua, mitä on tullut tehtyä, Kiiveri puhalteli.

Kiiveri on vasta 21-vuotias, mutta hänellä on menossa jo yhdeksäs kausi kansainvälisissä para-alppihiihtokisoissa. Neljä vuotta sitten Pyeongchangin paralympialaisissa Kiiveri laski pujottelussa jo neljänneksi ja ilmoitti sen jälkeen kilpailevansa Pekingissä mitaleista kaikissa eri lajeissa. Sana piti, vaikka Kiiverillä on ollut neljän vuoden aikana myös rutkasti vaikeuksia.

– Usko on ollut koetuksella paljonkin. Aina ei ole ollut sellainen fiilis, että olisi kiva edes jatkaa, kun on meinannut kuolla rinteeseen ja sitten on monta kuukautta tutkimuksissa, joihin ei ihan joka ihminen joudu, kun kajotaan aina sydämeen asti, Kiiveri sanoi.

Kolme vuotta sitten Suomulla Kiiveri pyörtyi kesken laskun. Tilanne itsessään vaikutti uhkaavalta ja jonkin aikaa koko uran jatko oli vaakalaudalla. Sen jälkeenkin Kiiverillä on ollut ajoittaisia terveysongelmia, mm. tammikuun MM-kilpailut Norjassa olivat niiden varjostamat.

– Tässä on ollut paljon ylä- ja alamäkiä, mutta tämä korvaa kyllä kaiken sen neljän vuoden työn täydellisesti, Kiiveri totesi.

– Pyeongchangissa neljä vuotta sitten ajatusmalli oli vielä sellainen, että mitali olisi hieno homma ja todella iso yllätys, mutta sen jälkeen olen voittanut pujottelucupin kokonaiskilpailun ja saavuttanut muutakin. Se loi ehkä omalla tavallaan itselle paineitakin. Paralympialaiset ovat kuitenkin meille ainoat kisat, joita seurataan kunnolla. Eli on tasan yksi paikka näyttää, mitä on saatu aikaiseksi. Tämä kyllä on todistanut, että ei ole ollut ihan turha panostus, Kiiveri hymähti.

Kiiverin mukaan hänen taustatiiminsä ei kalpene edes vammattomien maajoukkueen taustojen rinnalla.

– Valmentajani Roman Rozman on tehnyt huipputyötä kanssani ja ollut yksi avaintekijästä tässä kaikessa. Fysiikkavalmentaja Ville Vanttajan kanssa on tehty kesällä aivan järkyttävän paljon töitä. He kaksi ovat hoitaneet valmennuksen ja isäni (Olli Kiiveri) hoitaa suksia. Se on sellainen kombo, jota en vaihtaisi mihinkään, Kiiveri sanoi.

Kiiverillä on Pekingin paralympialaisissa edessään vielä yksi kilpailu, ennakkoon hänen vahvimmaksi lajikseen ajateltu pujottelu, joka lasketaan päättäjäispäivänä sunnuntaina.

– Pujottelu on kulkenut hyvin, joten mennään nauttimaan. Ei tässä oikeastaan ole enää muuta kuin nauttia auringosta, laskea täysillä ja sitten päästä kotiin juhlimaan, Kiiveri linjasi.

Kiiverin maanantainen alppiyhdistetyn hopea oli Suomen paralympiahistorian ensimmäinen alppihiihtomitali, joten torstain suurpujottelukulta oli ensimmäinen paralympiakulta.

Perjantaina Pekingin paralympialaisissa suomalaisista ovat tositoimissa lumilautailijat Matti Suur-Hamari, Tomi Taskinen ja Matti Sairanen banked slalomissa sekä alppihiihtäjä Maiju Laurila kelkkalaskijoiden suurpujottelussa. Taskinen ja Laurila tekevät perjantaina paralympiadebyyttinsä.

Lähde: Paralympialiitto