Venäläinen telivoimistelija Ivan Kuljak järkytti viikonloppuna viikonloppuna urheilumaailmaa käytöksellään telivoimistelun maailmancupissa. Nojapuissa kolmanneksi sijoittunut Kuljak saapui palkintojenjakoon Z-kirjain rinnassaan.

Siitä on tullut viime viikkoina Venäjällä symboli osoittamaan kannatusta Ukrainan sotaan. Tilanteen teki entistä erikoisemmaksi se, että vierellä seisoi kisan voittanut ukrainalainen Illia Kovtun.

Kansainvälinen voimisteluliitto FIG ilmoitti käynnistävänsä tutkinnan tapahtuneesta.

Kuljak on nyt selittänyt ratkaisuaan Championat-sivustolle.

– Meidät on suljettu pois kaikkialta. Halusin vain näyttää mistä olen kotoisin. Siinä kaikki.

Kuljak kaivoin Venäjän presidentti Vladimir Putinin pelikirjan ja väitti olevansa itse tässä tilanteessa se uhri.

– En pelkää seurauksia. En halua vahingoittaa ketään. Z-kirjain tarkoittaa ”voiton kunniaksi”, ”rauhalle”. Ukrainalaiset ovat kohdelleet meitä rumasti täällä. Se on ollut todella rumaa. He aloittivat kaiken tämän politikoinnin ja liikehdinnän. Laitoin sen pukuuni, kun he alkoivat käyttäytyä niin.

– He tulivat lippuun kietoutuneina ja huusivat ”Kunnia Ukrainalle!” palkintopallilla. Niin ei saa tehdä sääntöjen mukaan, mutta he tekivät. He vaativat myös meitä pois kisoista, vaikka emme sanoneet tai tehneet mitään pahaa. Mielestäni tein oikein, tilitti Kuljak.

Rick Westhead

@rwesthead
Russian Ivan Kuliak wore the letter Z on his chest during the Artistic Gymnastics World Cup in Doha.
The Z is reportedly a symbol of support for Russia's invasion of Ukraine. (Kuliak won bronze in parallel bars. Ukraine's Kovtun Illia won gold.)
dailymail.co.uk/news/article-1…