Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry selvittää laajassa tutkimuksessaan urheilijoiden kokemuksia suomalaisessa kilpaurheilussa. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä noin 50 eri urheilujärjestön kanssa. Järjestöt lähettävät huhtikuun alussa tutkimuskyselyn tuhansille kilpaurheilijan kriteerit täyttäville urheilijoilleen. Tutkimus valmistuu ensi syksynä.

SUEKin toteuttama tutkimus on jatkoa kaksi vuotta sitten julkaistulle Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa -tutkimukselle, jossa selvitettiin urheilussa esiintyvän seksuaalisen ja sukupuoleen perustuvan häirinnän yleisyyttä ja taustoja. Tuoreen tutkimuksen tavoite on lisätä urheiluyhteisön tietämystä kilpaurheilun antamista myönteisistä ja kielteisistä kokemuksista ja niihin liittyvistä tekijöistä. Epäasiallisen ja vastuuttoman toiminnan rinnalla tutkitaan nyt myös asiallisia ja vastuullisia kokemuksia eli urheilun mukanaan tuomia hyviä kokemuksia.

– Viime viikkojen tapahtumien ja niiden nostattama keskustelu osoittavat, että tälle tutkimukselle on tarvetta. Tarvitsemme lisää tietoa urheilukulttuuristamme, jotta saamme luotua todellisen kuvan tämänhetkisestä tilanteesta. Tapausten julkitulo kertoo myös muutoksesta ja siitä, että epäasiallinen käytös tunnistetaan ja ne uskalletaan nostaa rohkeasti esiin. Nyt on tärkeää, että tutkimukseen vastaamalla urheilijat tuovat esiin kokemiaan tai havaitsemiaan asioita, ja tutkitun tiedon avulla voimme jatkaa vastuullisen toiminnan edistämistä ja vahvistamista, SUEKin tutkimuspäällikkö Nina Laakso sanoo.

Kysely lähetetään urheilujärjestöjen kautta 16-vuotta ja sitä vanhemmille kilpaurheilijalle. Urheilijat vastaavat kyselyyn nimettömästi ja tiedot käsitellään luottamuksellisena aineistona. Tutkimukseen vastaaminen on vapaaehtoista.

– Urheilijoilla on nyt mahdollisuus nostaa esiin omia kokemuksiaan ja havaintojaan urheilusta, sekä hyviä että asioita, joita pitäisi parantaa. Uskon, että jakamalla kokemuksensa jokainen auttaa ymmärtämään paremmin urheilua ja tekemään siitä entistä parempaa, korkeushyppääjä Ella Junnila sanoo.

Tulevaisuudessa kolmen vuoden välein toistettavalla tutkimuksella saadaan tietoa suomalaisen urheilun lähtötilasta. SUEK toteuttaa tutkimuksen yhteistyössä noin 50 eri urheilujärjestön kanssa. SUEK vastaa kyselyn toteutuksesta, analysoinnista ja raportoinnista. Tutkimuksen tulokset julkaistaan syksyllä.

Lähde: Suomen urheilun eettinen keskuksen tiedote