Telinevoimistelija Ivan Kuljak saavutti pronssia Qatarin Dohassa järjestetyissä MM-kisoissa noin kolme viikkoa sitten ja kipusi palkintokorokkeelle rintaan teipatun Z-kirjaimen kanssa.

Venäjällä symboli osoittamaan kannatusta Ukrainan sotaan. Tilanteesta tekee karmeamman vielä se, että miehen vieressä seisoi kultaa voittanut ukrainalainen Illia Kovtun.

Kuljak puolusteli kisan jälkeen asiaa venäläiselle Sport.ru-sivustolle.

– Meidän käskettiin peittää lippu ja peitin sen. Meidät on jo suljettu ulos kaikesta mahdollisesta. Halusin vain näyttää, mistä minä tulen, enkä pelkää seurauksia tai toivo kellekään harmia. Z tarkoittaa minulle voittoa ja rauhaa, Kuljak selitti.

Nyt Kuliak on ainakin Venäjän ulkopuolella olevien ihmisten yllätykseksi saanut uuden sponsorin. Norjalainen NRK kertoo Zasport-niminen urheiluvälinevalmistaja tukevan jatkossa kansallismielisiä venäläisurheilijoita. Sen omistajana toimii Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n kenraalin tytär.

Armeija-asiantuntija Geir Hågen Karlsen kommentoi samalla Zasport-yhteistyötä lehdelle.

– Tämä sopii hyvin kuvaan, sillä FSB on vahvasti mukana bisnesmaailmassa. Venäjä on korruptoitunut päästä varpaisiin, Karlsen kertoo NRK:lle.