Upean nyrkkeilyuran tehnyt Elina Gustafsson on puhunut uransa aikana ja sen jälkeen myös vaikeista asioista. Nainen julkaisi hiljattain Instagramissa pysäyttävän avautumisen, jossa hän halusi ottaa kantaa asiaan, joka on pinnalla ympäri maailmaa.

– Urheilu-urani aikana mua on läimitty perseelle, kokeiltu onko mulla tissit ja kyseenalaistettu mun sukupuolta. Arjesssa mulle on mm. huudeltu kadulla ja oon saanut dickpiccejä. Mun rajoja on rikottu näissä kohtaa rajusti, aloitti Gustafsson.

– Naisten kehojen kontrollointi on globaali ongelma, jonka äärimmäinen muoto on naisiin kohdistuva väkivalta. Kotrolloinnin keinoja ovat esim: ulkonäön kommentointi, kehojen seksualisointi, ahdistelu, naisiin kohdistuva väkivalta.

Gustafsson näkee, että ongelma on paljon syvemmällä kuin monet ymmärtävät. Pieneltäkin tuntuvat asiat osoittautuvat tarkemmassa tarkastelussa merkittäviksi.

– Sukupuolten välinen epätasa-arvo näkyy niin yhteiskunnallisissa rakenteissa kuin arjessa sanotuissa viattomilta vaikuttavissa lauseissa. Sanat ja teot ylläpitävät naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja pyrkivät kontrolloimaan naisten kehoja. (tsekkaa tokan kuvan pyramidi)

Gustafsson lopetti uransa vuonna 2020. Hän voitti muun muassa amatöörien EM-kultaa ja MM-pronssia.

Koko päivitys tästä.