Suomen urheilun eettinen keskus SUEK tiedotti perjantaina, että se on määrännyt fitnessurheilija Mika Vähämäelle kolmen vuoden urheilun toimintakiellon dopingrikkomuksesta. Tapaus on herättänyt keskustelua.

Vähämäki antoi 5.10.2021 ja 29.10.2021 kilpailun ulkopuolella dopingnäytteet, jotka sisälsivät testosteronia. Se on luokiteltu anaboliseksi aineeksi.

Vähämäki on fitnessurheilun lisäksi kilpaillut myös elektronisessa urheilussa. Hän sijoittui digitaalisen rata-autoilun SM-finaalissa yhdeksänneksi kolme päivää ennen ensimmäistä testinäytettä, kertoo Yle.

Suekin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom kommentoi tapausta Ylelle. Hänen kertoi, ettei antidopingtoimijoilla ole mahdollisuutta tarkistaa testauksen kohteeksi joutuvien urheilijoiden kaikkia mahdollisia kilpailulisenssejä dopingkäryn jälkeen. Se teki Vähämäen tapauksesta erikoisen.

– Omalla, viisi vuotta kestäneellä Suek-urallani tämä on ollut ensimmäinen kerta, kun jälkikäteen ilmenee urheilijan kilpailevan toisessakin lajissa tällä tasolla, sanoi mies Ylelle.

Tässä Ylen juttu, jossa laajemmin tapauksesta.