Hiihdon maailmancup-kausi alkaa marraskuussa Rukalla. Ilmassa on vielä isoja kysymyksiä: Yksi niistä on venäläisten osallistuminen.

Asian suhteen ei ole vielä tehty virallisia päätöksiä. Hiihtopiireissä uskotaan kuitenkin, etteivät venäläishiihtäjät ole mukana, jos sota Ukrainassa jatkuu.

Norjassa on vastustettu jyrkästi venäläisten osallistumista maailmancupin kisoihin sodan aikana. Norjan maajoukkueen valmentaja Eirik Myhr Nossum on puhunut asiasta Dagbladetille.

Nossum myönsi rehellisesti, että Venäjä on ensiluokkainen kilpakumppani.

– Venäjä on ollut johtava maa. Heillä on laaja kärki ja ehkä maailman paras hiihtäjä eli (Aleksandr) Bolshunov. He eivät ole enää mittarina meille, mutta siihen (paluuseen) saakka meidän on vain oltava mahdollisimman hyviä.

Sitten toimittaja heitti ison kysymyksen.

– Uskotteko heidän tulevan takaisin?

– En ole oikea henkilö arvioimaan Venäjän osallistumista… Toivottavasti, koska se tarkoittaisi, että sota ja kärsimys Ukrainassa olisi ohi. Se olisi tärkein syy. Kovat kilpakumppanit on täysin toissijaista.

Nossum halusi myös tehdä selväksi, että vastustajia riittää edelleen.

– On William Poromaa Ruotsista, joka on kehittynyt merkittävästi ja on iässä, jossa kehittyy edelleen. Sitten on Iivo Niskanen, joka pieksi meidät useasti viime kaudella. Viime keväänä oli sprintissä ranskalaiskaveri (Richard Jouve), joka voitti (sprintti)cupin kokonaiskisan. En pelkää, etteikö olisi kilpailua, mutta nyt meidän on keskityttävä vain omaan tekemiseemme.