Hiihdon maailmancup pääsee käyntiin marraskuun lopussa Rukalla. Norjan naisten maajoukkueen tilanne huolettaa maassa. Therese Johaug, Maiken Caspersen Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen ja Marit Björgen ovat lopettaneet viime vuosina. Nyt etsitään kovia nimiä.

Norjassa odotukset ovat varsin matalalla uuden kauden alla. Entinen huippuhiihtäjä Anette Böe esitti oman näkemyksensä Dagbladetille.

– En usko, että tästä talvesta tulee kovin hyvä norjalaisille naishiihtäjille. En ole optimistinen, ainakaan lyhyellä aikavälillä, sanoi Böe Dagbladetille.

– Therese ja Marit ovat hemmotelleet meitä vuosia. On sääli, että Helene (Marie Fossesholm) on ollut vaikeuksissa, mutta hän tulee takaisin. Uskon siihen. Toivon samaan Ingvildille (Flugstad Östberg) ja Heidille (Weng). Tarvitsemme näitä naisia vastuunkantajiksi, linjasi Böe.

Böe viittasi siihen, että Fossesholm on kärsinyt ylikunnosta. Myös Flugstad Östbergillä ja Wengillä on ollut omat terveysmurheensa.

Hiihtoasiantuntija Petter Skinstad kommentoi myös tulevaa talvea. Hän komppasi Böen näkemyksiä.

– Meidän pitäisi olla kohtuullisia odotuksiemme suhteen, mitä tulee Norjan naishiihtäjin tänä vuonna. Heille pitää monesta syystä johtuen antaa aikaa nousta takaisin tasolleen. Tulosten suhteen tämä voi olla heikoin kauden alku – ja koko kausi – Norjan naisten osalta pitkään, pitkään aikaan, ennakoi Skinstad Dagbladetille.

Hiihtolegenda Marit Björgen ei ole yhtä huolissaan. Dagbladet kysyi, pelkääkö hän, ettei Norjan naisista löydy manttelinperijää hänelle ja Johaugille.

– Ei, en. Meidän on kuitenkin oltava kärsivällisempiä. Joku varmasti yllättää tänä talvena. On paljon hyviä valmentajia, jotka laittavat kaikkensa, jotta naiset lyövät läpi, muistutti Björgen.

Björgen nosti myös esiin karun faktan. Johaug on poikkeuksellinen lahjakkuus. Sellaisia ei puusta kasva.

– Kun Bente Skari lopetti, tuli myös tyhjiö, ennen kuin tuli 10–12 hyvää vuotta. Ei ole tavallista, että tulee Theresen kaltaisia erittäin hyviä hiihtäjiä. Ehkä 10–15 vuoden välein. Sitten tulee iso ero. Totta kai sen huomaa, kun hän on poissa. Uskon, että voimme silti yllättyä positiivisesti tänä talvena.