Norjan naisten hiihdon tila on huolestuttanut maassa uuden kauden alla. Anne Kjersi Kalvå ihastutti lauantaina voittamalla Beitostölenissä 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisan. Kisaa seurasi tarkkaan myös Therese Johaug. Uransa lopettanut legenda toimi Norjan yleisradioyhtiön NRK:n asiantuntijana ensimmäistä kertaa.

Kalvå oli täysin omaa luokkaansa. Hän voitti Heidi Wengin yli puolella minuutilla. Monille isoin juttu oli kuitenkin Ingvild Flugstad Östberg. Pitkään terveysmurheista kärsinyt nainen oli nyt kolmas ja jäi vain 36,6 sekuntia voittajalle.

Johaug nimesi vanhan ystävänsä Östbergin yhdeksi kisaksi suosikeistaan ennen hiihtoa. Hän seurasi naisen menoa mielenkiinnolla.

Asiantuntijan rooliin sekoittui myös fanitusta. Johaug nimittäin kannusti Östbergiä raivoisasti. Kun NRK:n selostajat yrittivät kysyä jotain ladun varrella olleelta Johaugilta, ei tämä edes kuullut heidän kysymystään.

Östberg ei itse tajunnut heti, kuka häntä oikein kannusti niin voimakkaasti.

– Sinäkö siellä huusit? Kuulin kovaa huutoa. Kiitos sitten siitä, sanoi Östberg kisan jälkeen Johaugille.

Östberg kehui vielä kisan jälkeen Nettavisenille Johaugia ja korosti hänen merkitystään.

– Se on tärkeää. Se on ollut pitkään tärkeää. Olemme hyvin läheisiä ja harjoitelleet pitkään yhdessä. Olemme muutenkin viettäneet paljon aikaa yhdessä. Hän tuntee hyvin mistä kohdallani on kyse. Uskon hänen olevan onnellinen puolestani. Se tuntuu hyvältä.