Kansainvälisen hiihtokauden alku on vahvistanut lajipiireissä olevaa ajattelua synkistä uhkakuvista. Venäläishiihtäjät ovat nimittäin poissa, ja etenkin miehissä norjalaiset ovat olleet poskettoman ylivoimaisia.

Ilta-Sanomat kertoo verkkosivuillaan, että asia huolettaa runsaasti. Etenkin Keski-Euroopan maat näyttävät jälleen kadonneen kuvasta.

Pitkän linjan hiihtovaikuttaja Kari-Pekka Kyrö näkee hiihdon olevan ”tuhon tiellä”, jos sama meno jatkuu. Kyrö sanoi IS:lle, että ongelmat ovat kasvaneet jo jonkin aikaa – venäläisten poissaolo on vain saanut ymmärtämään karun totuuden.

Yksi radikaali ehdotus on liikkunut pöydältä toiselle. Monet ovat sitä mieltä, että perinteinen hiihtotyyli pitäisi lopettaa. Kyrö tukee ehdotusta.

– Perinteinen hiihtotyyli pitää museoida, tai niin olisi pitänyt tehdä jo viime vuosikymmenellä. Viimeistään se pitäisi tehdä nyt, latasi dopingkohussa ryvettynyt Kyrö IS:lle.

Perinteinen hiihtotapa on ollut suomalaisittain todellinen menestyksen lähde. Iivo Niskanen on tehnyt suurimmat urotekonsa perinteisellä. Myös iso osa nuorista kotimaisista lahjakkuuksista on parhaimmillaan tuolla tyylillä.

– Perinteisestä kannattaisi luopua tietyn siirtymävaiheen jälkeen, esimerkiksi 2026 päättyvän olympiadin jälkeen. En ole ehdotukseni kanssa yksin, vaan tiedän ainakin joidenkin muiden lajiasiantuntijoiden ajattelevan samalla tavalla. Siihen löytyy selkeitä perusteluja, erityisesti kulupuolelta, linjasi Kyrö IS:lle.

Kyrö korostaa sitä, että hän pitää itsekin perinteisestä. Nyt pitää kuitenkin löytää kaikki keinot, jotta keskieurooppalaiset innostuvat jälleen lajista.

Tästä Ilta-Sanomien juttu.