Maastohiihdon maailmancupin alkukausi on ollut etenkin miesten osalta karua katsottavaa. Norjalaiset ovat dominoineet sesongin alkua.

Lillehammerin vapaan hiihtotavan kisassa 10 parhaan joukossa oli peräti yhdeksän norjalaista. Norjan ykköstähti Johannes Kläbo ei edes osallistunut tuohon kisaan.

Kläbo on myöntänyt Nettavisenille, että tilanne on synkkä.

– Mielestäni on hullua, että on niin monta norjalaista kärjessä tässä kisassa (sunnuntain 20 kilometrin perinteisen kisa). Olisi tietenkin hyvä juttu, jos muun maan hiihtäjiä olisi paremmilla sijoilla, linjasi Kläbo.

Venäjän mediassa iloittiin Kläbon sanoista. Myös ampumahiihtolegenda Ole Einar Björndalen lausui sanoja, jotka kelpasivat itärajan takana ja jotka saavat toki vastakaikua ympäri hiihtomaailmaa. Hänen mielestään koko tilanne on kestämätön.

– Maastohiihdon kehitys on menossa täysin väärään suuntaan. Tämä on katastrofi. Kansainvälinen hiihtoliitto on vastuussa tästä.

– En ole varma, panostavatko he samalla tavalla kuin kansainvälinen ampumahiihtoliitto. Toivon, että he päätyvät siihen, että useampiin maihin sijoitetaan. Ei ole sattumaa, että ampumahiihto on päässyt tähän tilanteeseen. Heikompia maita on tuettu vuosia, ja tuki jatkuu.

– Mielestäni kilpailun puute on suurin ongelma maastohiihdolle. Useampien maiden on investoitava ja houkuteltava uusia urheilijoita, sanoi Björndalen Expressenille.