Maastohiihdon Tour de Ski pääsi lauantaina vauhtiin vapaan hiihtotavan sprinteillä. Suomalaisista paras oli Kerttu Niskanen, joka oli komeasti naisten kilpailun 12:s. Suomalaismiehistä karsinnasta pääsi jatkoon vain Perttu Hyvärinen, joka oli lopulta kilpailun 28:s.

– Touri alkoi yllättävän hyvin. En odottanut, että pääsen jatkoon. Ei muuta kuin huomenna uutta koukkuun, kommentoi Hyvärinen Hiihtoliiton tiedotteella.

Kuusi suomalaisnaista pääsi jatkoon karsinnasta.. Niskasen 30 parhaan joukossa nähtiin Jasmi Joensuu (13:s), Jasmin Kähärä (16:s), Krista Pärmäkoski (17:s) ja Katri Lylynperä (23:s).

Naisten karsinnan sensaatio oli Ruotsin Märta Rosenberg. Hän oli karsinnassa upeasti kolmas. Ylen asiantuntija Toni Roponen ällisteli, kun naisen aika lävähti ruudulle.

– On tämä kyllä käsittämätöntä! Ruotsalaisnaiset tekevät kyllä jotain eri tavalla kuin missään muualla. Ei se voi olla sattumaa, että 17–22-vuotiaita sprinttereitä nousee tuosta vain maailman huipulle suoraan, kommentoi Roponen Ylen suorassa lähetykessä.

Monet ruotsalaishiihtäjät ovat aivan lajin huippua etenkin naisissa. Tour de Skiltä puuttuvat vielä esimerkiksi Emma Ribom, Linn Svahn ja Jonna Sundling.

Iivo Niskanen avasi kansainvälisen hiihtokautensa. Matka oli Niskaselle se vaikein mahdollinen: vapaan hiihtotavan sprintti. Toisella kierroksella hetkeksi radalta pihalle mennyt Niskanen oli karsinnan 57:s.

– Odotuksien mukainen alku, aika lailla sellaista mitä oletinkin. Toivottavasti huomenna keuhkot ja mies on sellaisessa kunnossa, että pystyy tekemään hyvää nousua. Saa hiihtää kyllä tosissaan alusta asti. Toivottavasti huomenna meno olisi sellaista kuin toivoisi, sanaili Iivo Niskanen Hiihtoliiton tiedotteella.

Tour de Ski jatkuu uudenvuodenpäivänä perinteisen hiihtotavan takaa-ajolla. Naisten kilpailu käynnistyy klo 13 ja miehet starttaavat ladulle klo 14:15.