Shakkimaailmassa on kuohunut jo kuukausia. Lajin ykköstähti Magnus Carlsen on ottanut jyrkän linjan huijareiden suhteen.

Norjalainen on syyttänyt jenkkipelaaja Hans Niemannia huijaamisesta. Niemann on itse myöntänyt vedättäneensä vain nuorena internetissä järjestetyissä peleissä.

Niemann ei syytöksistä pidä. Kaksikko kohtasi toisensa syksyllä turnauksessa. Carlsen osoitti mieltään ja luovutti tuon taiston pikaisesti.

Kansainvälinen shakkiliitto Fide reagoi Carlsenin touhuun. Se varoitti, että miestä odottaa raju rangaistus, jos sama toistuu.

Nyt odotellaankin jännityksellä nopean ja pikashakin MM-kisoja, jotka alkavat tapaninpäivänä Kazakstanissa. On hyvin mahdollista, että Carlsen ja Niemann kohtaavat toisensa turnauksessa.

Asiantuntija Hans Olav Lahlum on ennakoinut Dagbladetille tulevaa. Hän spekuloi, että Carlsen voisi turnauksen alkuvaiheessa hävitä tahallaan Niemannille. Se ei maksaisi välttämättä menestymistä turnauksessa.

Carlsen, jota monet pitävät kautta aikojen pelaajana, ei halunnut leireineen kommentoida Dagbladetille tulevaa turnausta. Hän on aiemmin kertonut, ettei halua pelata vedättäjiä vastaan.

On iso kysymysmerkki, minkälaisen rangaistuksen Carlsen saisi, jos hän ei suostuisi pelaamaan kunnolla Niemannia vastaan.