Norjan TV2 on tiputtanut melkoisen uutispommin. Kanava kertoo saaneensa selville, että Venäjän antidopingtoimisto Rusada ei testannut kertaakaan maan hiihtotähtiä Aleksei Tshervotkinia ja Ivan Jakimushkinia vuonna 2022.

Uutinen herätti paljon pöyristystä vuonomaassa. Venäjällä ei pidetty norjalaisten vihjailusta.

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe väitti kivenkovaa, että norjalaismedia vääristelee asiaa. Hän kertoi oman versionsa R-Sportille.

– Ei minua valitettavasti enää yllätä nämä artikkelit Norjan mediassa. Molempien urheilijoiden nimi löytyy Rusadan julkisista tilastoista vuodelta 2022.

– Mutta haluan painottaa: Kaikki huippuhiihtäjämme eivät ole Rusadan kansallisessa testauspoolissa, vaan FIS:n (kansainvälinen hiihtoliitto) kansainvälisessä testauspoolissa. Tuossa FIS:n ohjelmassa, ei Rusadan, meidän urheilijamme antavat kilpailun ulkopuolella annettavia näytteitä antidopingsääntöjen mukaan. Rusadan tilastoista ei näy FIS:n pyynnöstä otettuja näytteitä, valisti Välbe.

– Tietenkin ymmärrän täysin norjalaisten toimittajien halun parjata venäläisiä urheilijoita. Se on helpompaa kuin keskustella siitä, että Norjassa oli pitkään laitonta testata alle 18-vuotiaita ilman varoitusta ja ilman vanhempien lupaa, tylytti Välbe viime vuoden kohu-uutiseen viitaten.