Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n hiihdon maailmancupin pistelaskujärjestelmään tehty muutos herätti paljon keskustelua kauden alla. Nyt on nähty sen tuomat tulokset.

Osansa on saanut kokea Kerttu Niskanen. Suomalaistähti on urakoinut hullun lailla tämän kauden maailmancupissa – ja syy siihen on selvä.

Nykyinen järjestelmä suosii paljon kilpailevia. Voitosta saa suhteessa vähemmän pisteessä aiempiin vuosiin verrattuna.

Ruotsin hiihtotähdet Ebba Andersson ja Frida Karlsson eivät ole maailmancupiin panostaneet merkittävästi. He ovat jättäneet väliin enemmän kisoja kuin muut huiput – osin tosin sairastumisiin vedoten.

Maailmancupia paljon kiertäneet Norjan Tiril Udnes Weng ja USA:n Jessie Diggins ratkaisevatkin maailmancupin voiton kohtalon. Kerttu Niskanen taas on viemässä distanssicupin.

Norjalaisasiantuntija Petter Skinstad arvostaa Wengin tekemistä. Hän ei voi hyväksyä kisoja väliin jättäneiden urheilijoiden tekemistä.

– Kunnioitan Tiril Udnes Wengiä ja toivon, että kaikki hiihtäjät tekisivät samoin kuin hän ja menisivät niin moneen kisaan kuin mahdollista ja tulisivat töihin joka päivä. Hän sen on tajunnut, jotkut muut ovat käsittäneet väärin.

– Totta kai voi jättää maailmancupin kisan väliin terveydellisten syiden vuoksi. Mutta muutoin he eivät tule töihin. Näin he virtsaavat lajinsa päälle, avautui Skinstad Nettavisenille.

Ilta-Sanomat tiedusteli Kerttu Niskasen näkemystä Skinstadin puheista.

– Skinstadille voin sanoa, että kovat kestää! kuittasi Niskanen Ilta-Sanomille.

Tästä Ilta-Sanomien juttu.