Venäläiset kiekkomiehet eivät ole malttaneet olla kommentoimatta Suomessa järjestettäviä jääkiekon MM-kisoja. Puheet eivät ole olleet kehuja.

Venäjän maajoukkuevalmentaja Roman Rotenberg avautui hiljattain Match TV:n haastattelussa. Hän väitti, että kanadalaisten kiinnostus MM-kisoihin on romahtanut. Hän povasi samaa myös Suomelle.

– Sama käy myös suomalaisille. Nämä ovat erittäin heikkotasoiset paikalliset kisat. Suomalaiset hävisivät kotona Tampereella USA:lle, joka oli täynnä AHL-pelaajia. Tämä on nyt heidän tasonsa.

– Lähdimme aikanaan siitä, että Venäjällä ei pelätä kilpailua. Kutsuimme suomalaiset KHL:ään. Halusimme kehittää heitä, viedä jääkiekkoa eteenpäin. Jos ajattelisimme vain itseämme, emme olisi kutsuneet Jokereita. Olisimme pelanneet vain keskenämme. Mutta kiekkokulttuurien sekoittaminen on erittäin tärkeää.

Rotenberg veti sitten ässän hihastaan. Hän vihjaili, että TPS:ssä loistavaa työtä valmentajana 1990-luvulla tehnyt Vladimir Jurzinov on suomalaisen jääkiekon nykymenestyksen taustalla.

– Vladimir Jurzinov teki kiekkokulttuuriin vallankumouksen suomalaisille. Näin sen omin silmin. Asuin Suomessa ja kävin TPS:n peleissä. Näin kuinka hän kehitti jääkiekkoa Turussa.

– Jurzinov antoi heille kaikki muistiinpanonsa ja näytti kaikki treenit. Hän kehitti pelijärjestelmän, jota Suomi käyttää vieläkin. Ideologian perustaja on Vladimir Jurzinov, propagoi Rotenberg.