Hiihtokauden päätyttyä on saatu käyntiin ylimääräistä draamaa. Sitä järjesti Norjan supertähti Johannes Kläbo.

Kläbo ilmoitti nimittäin, että hän jättää Norjan hiihtomaajoukkueen. Asia on puhuttanut paljon vuonomaassa ja sen ulkopuolella.

Norjan hiihtomediasta on pääosin hyväksytty Kläbon ratkaisu. Sitä on pidetty oikeana peliliikkeenä.

Ruotsalainen hiihtolegenda Johan Olsson on ottanut kantaa Kläbon tapaukseen Dagbladetissa. Hänen näkemyksensä on varsin selvä.

– Norjan hiihtoliitto häviää eniten Kläbon lähdön vuoksi. He ovat pitkään korostaneet kollektiivin merkitystä, ja että on maailman parhaaksi pääsee ihanteellisella tavalla, jos on osa maajoukkuetta ja maajoukkuemallia. Shokeeraavinta tässä kaikessa on, että liitto ei ole pystynyt hoitamaan tätä asiaa kuntoon, vaikka sen puheet ovat olleet tuollaisia, linjasi Olsson.

Olssonin mukaan Kläbo tuskin menettää paljon, kun hän joutuu harjoittelemaan ilman maajoukkuetta. Norjan joukkueelle Kläbo on taas ollut tärkeä resurssi myös harjoituksissa.

Norjan isoista tähdistä myös Kristine Stavås Skistad ja Astrid Öyre Slind harjoittelevat maajoukkueen ulkopuolella. Olssonin mukaan ongelma on kuitenkin isompi Ruotsissa. Frida Karlsson, Linn Svahn ja Maja Dahlqvist eivät kuuluneet viime kaudella maajoukkueeseen.

Aika ajoin on väläytelty mahdollisuutta siihen, että vanha maajoukkuemalli tekee kuolemaa. Tilalle on tarjottu yksityisiä talleja.

– Maajoukkuemalli on nyt paineen alla. Kläbon markkina-arvo hiihtoliitolle on valtava. Totta kai on vaikeampi hankkia yhteistyökumppaneita ja sponsoreita, kun hän lähtee, näki Olsson.