Kansainvälisessä yleisurheilussa on kuohunut viime viikkoina. Pääsiäisen aikaan tippui nimittäin kova yllätys, kun kansainvälinen yleisurheiluliitto World Athletics vahvisti ison muutoksen Pariisin ensi vuoden olympialaisiin.

Tiedotteessa kerrottiin, että Pariisin kisoissa nähdään 4 x 10 kilometrin sekaviesti. Siinä yksi mies ja yksi nainen vetävät vuorotellen kaksi osuutta. Sekaviesti korvaa 50 kilometrin kisan olympialaisten ohjelmassa.

Päätös on pöyristyttänyt. Suomen kävelyn koviin nimiin kuuluva Aku Partanen on kommentoinut asiaa Ylelle.

– Aika murskaavan vastaanoton se on saanut. En oikein pidä siitä tavasta, miten se tehtiin. Urheilijoita ei asiassa kuultu, ja se on suljettujen ovien takana tehty ratkaisu, hämmästeli Partanen Ylelle.

– Tuo on vähän kuin kolmiloikassa tehtäisiin uudistus, jossa yksi urheilija hyppää ensimmäisen loikan, toinen urheilija toisen loikan ja loikkaliiton puheenjohtaja hyppää viimeisen loikan. Se ei ole mielestäni enää sama laji, Partanen jatkoi hämmästelyään.

Kilpakävelyn muutokset ovat olleet paperilla ikävä asia Partaselle. Hän oli nimittäin hienosti yhdeksäs Tokion vuoden 2021 olympialaisissa juuri 50 kilometrin matkalla.

35 kilometrin kävely oli viime vuonna MM-kisojen ohjelmassa MM-ohjelmassa, kun 50 kilometrin kisasta jouduttiin luopumaan. Tuo matka haluttiin kompromissina myös olympialaisiin. Kansainvälinen olympiakomitea oli kuitenkin eri linjoilla – ja tilalle tuli sekaviesti.

Tästä Ylen juttu.