Satu Lipiäinen rikkoi viikonloppuna Kokkola Ultra Runissa 12 tunnin juoksun maailmanennätyksen. Hän vei ylivoimaisen voiton tuloksella 153,600 km. ME parani lähes kilometrillä.

Lipiäinen palasi aiheeseen vielä kisan jälkeen sosiaalisessa mediassa. Hän kirjoitti Instagramissa pitkän tekstin taistelustaan.

– Tuhoon tuomittu yritys nukkua suoraan 12h kisan jälkeen. Pää on pyörällä tuloksesta ja sitten on tietysti kaikki tavallinen: lihassärky, hikilammikossa pyöriminen, nälkä, jano ja ihan liikaan kofeiinia elimistössä urheiluravinteista. Päivitetään siis tunnelmat näin tuoreelta. Tänään juostiin tosiaan Kokkola Ultra Run ja minun eka 12h ulkoradalla. Ja olipahan kisa! aloitti Lipiäinen.

Lipiäinen teki selväksi, että kaikki ei todellakaan noudattanut käsikirjoitusta.

– Lähdin kisaan ilman varsinaista tavoitetta tietäen, että hyvänä päivänä tulos voi yllättää. Tämä saattoi olla ensimmäinen virhe. En oikein tiennyt, mitä vauhtia pitäisi juosta. Pelkäsin yhtä aikaa meneväni liian hiljaa ja hukkaavani mahdollisuuksia, ja meneväni liian kovaa ja juoksevani jalat alta. Lisäksi lähdin kisaan olevinaan vaan tekemään parhaana ja katsomaan mitä tulee, mutta sisäiset paineet olivatkin yllättävän kovat. Pelkäsin, että en saa kunnonmukaista tulosta, selvitti tuore ME-nainen.

– Henkiset haasteet mahdollisesti kuumuudella ja kovalla alkuvauhdilla (4.15-4.20 min/km) höystettynä johtivat yllättävän kovaan ahdistukseen. En meinannut saada päätä kasattua millään. Jossain 4h kohdalla harkitsin vakavasti keskeyttämistä, vain koska minulla ei ollut yhtään kivaa. Häpesin sitä, että olin mahdollisesti liian kovalla alulla pelannut itseni pois ja erityisesti sitä, että kiukuttelin Kallelle, joka teki taas huoltopöydän takana hyvää työtä.

– Lopulta neuvoteltiin aika tiukkaan oman pään kanssa ja todettiin, että ei täällä kyllä keskeytetä ilman oikeita ongelmia. Matka jatkui. Parin tunnin päästä jutun juonesta alkoi saada kiinni. Pää tyhjeni ja huomasin, että juoksu etenee kuitenkin ihan kivasti, noin 4.40 min/km tahtia. Vaikka olin pienesti heittänyt jo pyyhkeen kehään, 6h täyttyi tavoitetta paremmin, liki 80k. Myöhemmin myös 100k oli suunniteltua parempi, noin 7.37.

– Tässä kisassa myös hallittu hyytyminen onnistui kerrankin ilman totaaliseinää. Noin 10h saakka vauhti alkoi nelosella ja hitain kilsa oli ~5.10 min/km. Missään vaiheessa ei koskenut mihinkään ja kaikki sujui. Tasaisuuden ja loppunoston saattelemana uusi (vahvistamaton) maailman ennätys kirjataan nyt 153.6k. Hetki pitää sulatella, päätti Lipiäinen.

Koko päivitys tästä.