Venäjällä on vedetty viime aikoina tiukkaa linjaa urheilijoiden suhteen. Kun kansainvälinen olympiakomitea KOK kertoi ehdot venäläisurheilijoiden osallistumiselle olympialaisiin, oli reaktio selvä: venäläiset eivät lähde tuohon leikkiin.

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe teki nopeasti asian selväksi: hänen suojattinsa eivät taivu ehtoihin ja lähde kisoihin neutraaleina urheilijoina. Välbe on pitänyt asian suhteen selvää linjaa jo pitkään.

Aivan kaikki eivät ilmeisesti olleet vielä kuulleet naisen ukaaseja. Huippulupaus Anastasia Faleeva väläytti nimittäin venäläismedialle mahdollisuutta kilpailla neutraalina urheilijana vuoden 2026 olympialaisissa.

Se tarkoittaisi siis kilpailemista ilman Venäjän lippua ja kansallislaulua. Välbe on nyt tehnyt venäläiselle Sportsdaily-sivustolle harvinaisen selväksi, että nuori nainen on laitettu ojennukseen.

– Puhuin hänelle henkilökohtaisesti. Olen erittäin pahoillani, että urheilijallani on tuollaisia ajatuksia. Hänen sanansa yllättivät minut.

– Ikävä kyllä, en ollut mukana haastattelutilanteessa, joten en usko aina kaikkeen kirjoitettuun. Kysymyksiä esitetään eri tavoin, valisti Välbe.

Jotkut venäläisfanit repivät huumoria Välben valituksesta. ”Olen erittäin pahoillani, että urheilijallani on ajatuksia”, laittoi eräs fani Välben suuhun.