Kansainvälistä hiihtomaailmaa on tällä kaudella kuohuttanut fluorivoidekielto. Se on vaikuttanut merkittävästi vaihteluun kilpailijoiden suorituksissa.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että Suomen maajoukkuehiihtäjillä on ollut erityisiä vaikeuksia alkusesongin aikana. Esimerkiksi Trondheimin maailmancupin vaikeudet selittyvät osin vaikeuksilla suksien kanssa.

Suksihuollon koordinaattori Matti Haavisto on kommentoinut Ylelle tilannetta. Hän ei kuitenkaan hyväksy puheita siitä, että Suomen huoltojoukot olisivat olleet täysin kujalla.

Haavisto muistutti, että asia on monitahoinen. Myös urheilijat voivat tietenkin katsoa peiliin.

– Fluorivoiteilla tasoitettiin eroja suksien välillä, mutta nyt oikean suksivalinnan merkitys korostuu ihan äärimmilleen. Esimerkiksi Trondheimissa sunnuntaina Iivo (Niskanen) ja Perttu (Hyvärinen) valitsivat pesältään niin sanotusti vääränkorkuiset sukset ja myönsivätkin asian. Voitelussa sinänsä en näe meidän epäonnistuneen, mutta se on vain osa kokonaisuutta, näki Haavisto Ylellä.

Haavisto muistutti myös, että Suomen joukot ovat valmistautuneet tähän tilanteeseen jo pitkään.

– Huoltotiimin jäsenet ovat testanneet fluorittomia voiteita jo keväällä ja kesällä 2022 ja tietenkin myös viime keväänä. Tähän todellisuuteen on siis varauduttu, mutta läheskään kaikkia nyt saatavilla olevia voiteita ei silloin vielä ollut.

Tästä Ylen juttu.