Urheilutoimittajain liitto valitsi äänestyksessään Lauri Markkasen Vuoden Urheilijaksi 2023. Odotettu valinta herätti keskustelua.

Markkanen keräsi lopulta 1 998 ääntä. Hän peittosi kohtuullisen pienellä erolla toiseksi tulleen Wilma Murron (1 879 ääntä).

Kaksikon välillä oli kuitenkin erittäin suuri ero ykkössijoissa äänestyksessä: Markkasella 126 ja Murrolla 48. Nopeasti kisan jälkeen alkoivat leviävät syytökset ja epäilyt taktisesta äänestämisestä.

Markkasen nimeä ei nimittäin löytynyt lainkaan joidenkin toimittajien äänestyslapuilta. Näin on mahdollista nostaa toivomansa nimi kisan voittajaksi, jos jättää vähemmän toivotun urheilijan kokonaan pois listalta. Tuollainen toiminta on erittäin kyseenalaista, jos sitä ohjaa taktinen puoli eikä rehellinen halu ja kyky laittaa urheilijat paremmuusjärjestykseen.

Markkanen kommentoi mahdollista taktikointia Ilta-Sanomille.

– En ole itse asiassa nähnyt niitä tuloksia. En tiedä, mitä siellä on tapahtunut. Tässä istutaan, se riittää mulle. Kovasti oli puhetta, että tuohon pitäisi vedota. Sanon kuin LeBron James vuonna 2012: oli jo aikakin. Mennään sillä, Markkanen sanoi ytimekkäästi Ilta-Sanomille.

Äänestystuloksista löytyi muitakin erikoisuuksia. Hiihtäjä Kerttu Niskasella oli esimerkiksi yksi ykkössija äänestyksessä. Pesäpalloilija Roope Korhoselle tuli ykkössijoja peräti kaksi.

Tästä Ilta-Sanomien juttu.