Painonnostouransa viime vuonna lopettanut Anni Vuohijoki ottaa sosiaalisessa mediassa usein kantaa pinnalla oleviin asioihin ja ilmiöihin.

Lääkärinä myös tunnettu EM-pronssimitalisti on nyt kommentoinut lisääntynyttä testosteronin käyttöä nuorten keskuudessa. Hän otti samalla esiin Jari ”Bull” Mentulan, joka tarjosi omia kommenttejaan hiljattain Iltalehdelle.

Vuohijoki tarkasteli ilmiötä monipuolisesti. Alla osa naisen sanoista.

– Nuoret piikittävät testosteronia avoimesti somessa. Kuka viheltää pelin poikki? Ei nähtävästi kukaan. Edes Bull Mentula ei uskalla kritisoida, vaikka hänen odottaisi ottavan tiukemmin kantaa asiaan. Miksi? Onko teston käytöstä tullut niin arkipäivää, että olemme unohtaneet sen todelliset vaarat?

– Nuoret hakevat nopeaa onnea lihasten ja suorituskyvyn kasvuun, vähät välittäen pitkäaikaisvaikutuksista. Mikä on surullista ja vastuutonta, on näiden ”testo-gurujen” tapa jakaa omia käyttömääriään ja kokemuksiaan ilman, että avataan koko totuus myös sivuvaikutuksista.

– Testosteronin liikakäyttö voi johtaa vakaviin terveysongelmiin. Siittiöiden kuolema ja hedelmättömyys ovat vain jäävuoren huippu. Lisääntynyt riski sairastua kives- ja eturauhassyöpään ovat seurauksia, jotka voivat olla peruuttamattomia. Silti nämä ”unohdetaan” mainita, kun puhutaan dopingin ihmeellisistä vaikutuksista –kuka nyt elantoaan ampuisi alas.

– Teston käytössä on kaksi ääripäätä – he joiden mielestä tämä nuoruuden eliksiiri korjaa jokaisen vaivan kehosta, ja he joiden mielestä teston käyttö on aina pahasta. Samalla yhä useampi on valmis uhraamaan terveytensä somefamen toivossa. Vastuu on käyttäjien lisäksi myös niillä, jotka tämän hulluuden mahdollistavat. Helppo resepti ei välttämättä tuota haluttua lopputulosta – päinvastoin.

– On aika lopettaa dopingin ihannointi ja alkaa puhua avoimesti riskeistä. Ikääntyneille oma kynnykseni määrätä testoa on pienempi, koska haitat ovat pienemmät. Silti, kontrollin on oltava tarkka. Nuorille taas testoa äärimmäisen varoen, eikä koskaan ilman elintapojen kuntoon katsomista.

– P.S. Kuvalla somefame ja huomio, veisteli nainen lopuksi.

Kuva ja päivitys tästä.

LUE MYÖS