Venäläiset ja valkovenäläiset hiihtäjät ovat olleet jo kaksi vuotta sivussa kansainvälisestä hiihdosta. Asia herättää edelleen keskustelua.

Pohjoismaissa linja on ollut melko yksimielinen. Venäläisiä ei kaivata takaisin, kun Venäjän hyökkäyssota jatkuu Ukrainassa.

Läntisessä ja eteläisessä Euroopassa on muunkin laisia mielipiteitä. Italialaistoimittaja Umberto Volpe kirjoitti hiljattain Neveitaliassa omia näkemyksiään aiheesta. Myös venäläinen Championat-sivusto on nostanut esiin miehen puheet.

Volpe teki selväksi, että Norjan miehet ovat olleet täysin dominoivia venäläisten poissaolon myötä.

– Norja dominoi kautta 2023–2024, kuten odotettiin. On aivan selvää, että voimme sanoa venäläisten, jotka ovat ainoita norjalaiset haastamaan pystyvät, pakotetun poissaolon pelaavan tuon hegemonian pussiin.

– Venäläiset olivat viimeksi mukana maailmancupissa 27. helmikuuta 2022. Silloin Iivo Niskanen voitti 15 kilometrin kisan. Aleksei Tshervotkin ja Aleksandr Bolshunov ottivat muut palkintopallisijat. Sitten venäläiset suljettiin pois kisoista.

Volpe nosti esille sen, että kansainvälinen hiihtoliitto FIS ei ole ollut halukas ottamaan venäläisiä takaisin kisoihin neutraaleina urheilijoina. ”FIS:n pitäisi esittää itselleen muutamia kysymyksiä”, linjasi mies.

LUE MYÖS