Hiljattain perustettu Hardknocks Helsinki on Suomen ensimmäinen vapaaottelun ammattilaistalli. Riveissä on tällä hetkellä kolme ottelijaa: Marcus Vänttinen, Johan Vänttinen sekä Jussi Halonen.

– Isona etuna on, että porukassa on myös ammattivalmentaja sekä -manageri, eli me kaikki tehdään työtä yhteisen elannon eteen. Kaikki ollaan samassa veneessä, kuvailee tiimin valmentaja Jaakko Dahlbacka SuomiUrheilu-sivustolle.

Talli esitteli puitteitaan torstaina Helsingin Pitäjänmäessä, jonne on rakennettu myös pääkaupungin ensimmäinen vapaaotteluhäkki. Kehiä löytyy Suomesta nykyään puolisen tusinaa.

– Häkki on tietysti näyttävä ja imagollisesti iso juttu, ja sillä voidaan houkutella tänne vastustajia ulkomailta. Mutta pelkällä häkillähän me ei tehdä mitään, vaan oikeat ihmiset ovat ne tärkeimmät, Dahlbacka muistuttaa.

Harjoittelussa aito häkki ei ole välttämätön, mutta toki se mahdollistaa esimerkiksi seinää vasten painimisen harjoittelun eri tavalla kuin missään muualla. Hardknocks treenaa kahdesti päivässä, ja useimmiten treeniringissä on mukana myös useampi ottelija itse tiimin ulkopuolelta.

– Ja kun häkkejä löytyy, ei tarvitse enää mennä harjoittelemaan häkissä ottelemista kisoihin, Jaakko Dahlbacka toteaa.

Selkeänä tavoitteena onkin ammattimaisten puitteiden avulla nostaa suomalaisottelijoita kohti maailman huippua.

Suomessa vapaaottelulla itsensä elättää Vänttisen veljesten ja Jussi Halosen ohella jokunen muukin.

– Kukaan heistä ei ole hyvätuloinen mutta ei välttämättä köyhäkään. Mutta ei myöskään sillä tasolla kuin Alexander Gustafsson, joka istuu tuolla Rolex kädessä, Dahlbacka viittaa ruotsalaiseen UFC-tähteen, joka kävi torstaina Helsingissä treenivierailulla.

Kuvia torstain tilaisuudesta löydät sivun ylälaidan galleriassa.

Pekka Mäntylä, Helsinki
Twitter: @pjmant