Kansainvälinen Lentopalloliitto FIVB julkisti tiistaina lentopallon lopullisen olympiakarsintajärjestelmän, joka sisälsi melkoisen yllätyksen.

Suomen miesten sijoituksella FIVB:n rankingissa ei olekaan mitään merkitystä, vaan avainasemaan nousee Euroopan olympiakarsintaturnaus tammikuussa 2016.

Jotta Suomi pääsee Rio de Janeiron olympialaisiin, Suomen pitää ensin selviytyä Euroopan kahdeksan maan olympiakarsintaturnaukseen. Sinne otetaan isäntämaan lisäksi Euroopan rankingin seitsemän parasta maata.

Suomi on tällä hetkellä rankingissa kahdeksas. Näin Suomi selviytyisi turnaukseen, jos isäntämaa on Suomen edellä rankingissa tai joku edellä olevista maista lunastaa olympiapaikan jo ensi syyskuun maailmancupista. Suomen ranking-sijoitus voi toki vielä muuttua ylös- tai alaspäin ensi vuoden EM-kisojen ja Maailmanliigan menestyksen myötä.

Euroopan karsintaturnauksesta voittaja pääsee suoraan olympialaisiin ja kaksi seuraavaa menee maailmankarsintaturnaukseen, joka on samalla myös Aasian olympiakarsintaturnaus. Siellä pelaa kaikkiaan kahdeksan maata, neljä Aasiasta, kaksi Euroopasta, yksi Pohjois- ja Väli-Amerikasta sekä yksi Etelä-Amerikasta. Niistä menee olympialaisiin paras aasialainen joukkue ja turnauksen kolme parasta maata.

– Tämä on erittäin kova tie, mutta ehdottomasti mahdollinen meidän joukkueellemme, lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo kommentoi tiedotteessa.

– Tämä on meille hieno mahdollisuus ja se on erittäin hyvin linjassa sen kanssa miten MM-kisoihin mentiin. Olennaista on, että päästään Euroopan karsintaturnaukseen ja pärjätään siellä. Maailmankarsinnasta on täydet mahdollisuudet mennä olympialaisiin, Sammelvuo sanoi.

Olympialaisiin kolme väylää

Olympiakisoissa on mukana yhteensä 12 maata ja sinne voi päästä isäntämaa Brasilian seuraksi kolmea väylää pitkin.

Ensimmäinen väylä on Japanissa 8.9.-23.9.2015 pelattava maailmancup, jonka kaksi parasta maata menevät olympialaisiin. Euroopasta maailmancupiin osallistuvat vuoden 2013 EM-kisojen loppuottelijat eli Venäjä ja Italia sekä maailmanmestari Puola.

Toinen väylä on voittaa oman maanosan mestaruus tai olympiakarsintaturnaus. Euroopassa pelataan tammikuussa 2016 kahdeksan maan olympiakarsintaturnaus, jonka voittaja ottaa lipun Rioon.

Kolmas väylä on maailmankarsintaturnaus. Niitä järjestetään kaksi. Japanissa touko-kesäkuussa 2016 järjestettävä turnaus on samalla Aasian olympiakarsintaturnaus, johon osallistuu Aasiasta neljä maata, Euroopasta kaksi, Pohjois- ja Väli-Amerikasta yksi ja Etelä-Amerikasta yksi. Olympialaisiin pääsee paras aasialainen joukkue ja turnauksen kolme parasta maata.

Toisessa maailmankarsintaturnauksessa on yksi maa Pohjois- ja Väli-Amerikasta, yksi Etelä-Amerikasta ja kaksi Afrikasta. Turnauksen voittaja saa olympialaisten viimeisen paikan.