Suomalainen painonnosto eli kulta-aikaansa 1960-luvun lopulta 1980-luvun puoleen väliin, eikä Los Angelesin olympialaisten jälkeen ole mitaleita Suomeen irronnut. Ajat ovat olleet välillä todella hankalia, mutta Painonnostoliiton puheenjohtajana vuoden alusta aloittavan Timo Kukkosen mukaan tämän hetken tilanne näyttää jo valoisalta.

– Olen seurannut lajin kehitystä 1980-luvun alusta lähtien ja taantumista on tapahtunut toiminnan kaikilla tasoilla hyvin pitkään, kuten monissa muissakin raakaa työtä vaativassa yksilölajissa. Viimeisten vuosien aikana kehitys on kuitenkin taittunut ja kääntynyt nousuun, Kukkonen toteaa.

Kukkonen kertoo, että painonnostolla lajina on entistä vahvempi yhteiskunnallinen tilaus.

– Lavoilla esiintyy lahjakkaita nuoria ja vastuussa on ammattitaitosta porukkaa, Kukkonen painottaa.

Vuosi 2015 on sikäli merkittävä, että tulevan vuoden aikana haetaan asetelmia Rio de Janeiron vuoden 2016 kesäolympialaisiin. Aikuisten osalta tärkeimmät tapahtumat ovat 9.-18. huhtikuuta järjestettävät EM-kilpailut Georgian Tbilisissä sekä 20.-29. marraskuuta Houstonissa USA:ssa pidettävät lajin MM-kisat.

– Kisoihin pyritään saamaan mahdollisimman suuret joukkueet saalistamaan maapisteitä olympialaisia ajatellen. Yksilötasolla tuskin mitaleja on tulossa, mutta kymppisakkiin muutama nostaja ainakin EM-kisoissa olisi tässä vaiheessa ihan hyvä suoritus. Nuoremmilta nostajilta on lupa odottaa useampiakin mitaleita EM-tasolla.

Suomalaisia painonnostajia on ollut mukana kesäolympialaisissa 1960-luvulta lähtien ja Kukkonen luottaa tradition saavan puolentoista vuoden päästä jatkoa.

– Uskon ja toivon, että Rion nostolavalla nähdään ainakin yksi suomalainen. Sen verran lupaavia nuoria meiltä löytyy useampiakin.

Kukkonen huomauttaa, että nuorten puolella kotimaisen painonnoston tilanne näyttää pitkästä aikaa hyvältä.

– Kisalavoilla on tällä hetkellä useita nuoria nostajia, joilla on mahdollisuuksia nousta kansainväliselle tasolle. Nimiä nyt sen enempää mainitsematta, Kukkonen sanoo.

Valkeakoskella nykyään vaikuttava Kukkonen on kansainvälisen tason tuomari, valmentaja ja entinen maajoukkuenostaja. Etenkin 1990-luvulla hän toimi aktiivisesti seuratasolla ja painonnostoliiton eri tehtävissä.