Tuomas Sammelvuo Markkasen piinapenkissä: ”Lajin saama huomio tuntuu mahtavalta”

Suomen miesten lentopallomaajoukkueella on takanaan mahtava vuosi. Menestystä alkoi tulla osapuilleen vuosi sitten, kun joukkue selvitti tiensä karsintojen kautta MM-kisoihin.

Puolassa pelatussa MM-turnauksessa Suomi oli upeasti yhdeksäs, ja joukkueen saaliiksi jäi hienon sijoituksen lisäksi muutama kova päänahka. SuomiUrheilu-sivusto tapasi maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuon Urheilugaalan Punaisella matolla.

Lentopallo on erittäin isosti esillä Urheilugaalassa. Miltä se kuulostaa?

Se kuulostaa kerta kaikkiaan mahtavalta. Siihen on tehty töitä monta kymmentä vuotta, että olisimme tässä. Haluamme olla tässä tilanteessa jatkossakin. Tämä on kaikille lentopalloihmisille erittäin suuri arvostuskysymys.

Olli Kunnari valittiin maan parhaaksi lentopalloilijaksi. Miten kommentoit tätä?

Se on varmasti oikea valinta. Olli on hiljainen persoona, ja kasvanut viime vuosina isoon loistoon, jonka hän ansaitsee. Hän on loistava persoona, ja kehittynyt Suomessakin ollessaan paljon. On ollut hienoa olla hänen valmentajanaan maajoukkueessa, ja seurata sitä kehitystä, jota Ollissa on tapahtunut. En sano, että sitä on tapahtunut  ”vanhalla” iällä, vaan kokeneena (naurahdus).

Eurocupien menestys jäi kaivelemaan

Maajoukkueella ei ole ollut pelitapahtumia syksyn MM-turnauksen jälkeen. Vuosi 2015 on kuitenkin äärimmäisen tärkeä, sillä sen aikana asetetaan isoja askelmerkkejä ajatellen Rio de Janeiron olympialaisia, joka on maajoukkueen seuraava suuri tavoite.

Tammikuussa 2016 pelataan Euroopan olympiakarsintaturnaus, johon pääsee turnausta vielä nimeämättömän isäntämaan lisäksi seitsemän Euroopan rankingin parasta maata. Suomi on paraikaa rankingin kahdeksas, eli kesän Maailmanliigan ja syksyn EM-kisojen on syytä mennä asemat säilyttävällä tavalla.

Miltä kotimaan Mestaruusliiga on vaikuttanut, kun olet seurannut sitä paljon?

Maajoukkueesta on paljon pelaajia täällä, samoin tulevaisuuden toivoja tyrkyllä ryhmään. MM-kisojen jälkeen on ollut kansaa katsomoissakin ja tasokkaita pelejä. Käyn erittäin hyvää dialogia monien liigavalmentajien kanssa. Hyvät tuulet puhaltavat. Paljon on toki vielä kehitettävää. Olisin toivonut, että joku joukkue olisi mennyt eurocupeissa eteenpäin.

Millaisissa rooleissa ulkomailla pelaavat maajoukkuemiehemme ovat nyt?

Hyvin on mennyt. Mikko Esko on päässyt pelaamaan kovassa turkkilaisessa joukkueessa. Siltalan Antti pelaa Venäjän kakkosliigan kovimmassa joukkueessa, ja Mikko Oivanen hakkurina Puolassa. Eemi Tervaportti, Niklas Seppänen ja Lauri Kerminen pelaavat myös koko ajan. Se on erittäin tärkeää. On seurannut tätä positiivisena. Pojat ovat päässeet MM-väsymyksen jälkeen hyvään vauhtiin.

”Soittelen Ollille kyllä muutenkin”

Viime kausien aikana monet maajoukkuemiehet ovat edustaneet myös Mestaruusliigan joukkueita. Tällä hetkellä mm. Kunnari, Matti Oivanen, Urpo Sivula ja Olli-Pekka Ojansivu pelaavat kotimaassa.

Heistä tosin Olli Kunnari ei vielä tiedä, jatkaako maajoukkueessa vai ei. Asiaa ei vielä tiedä Sammelvuokaan.

Millainen kynnys tai kuinka pitkä matka kotimaassa pelaavilla haastajilla on, kun ajatellaan sitä, millä tasolla maajoukkueen ydinryhmä on?

Haastajia tarvitaan. Tällä hetkellä on hankalaa sanoa, kuinka pitkä matka tämä on tai ei ole. Ryhdyn muodostamaan maajoukkueryhmää keväämmällä. Sitten on vedettävä analyysit yhteen.

Koska kasaat seuraavan maajoukkueryhmäsi?

Varmaankin maaliskuun loppupuolella se on mietinnässä.

Soitat varmaankin siinä tilanteessa Ollille?

Katsotaan. Kyllä minä soittelen Ollille muutenkin.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen