Miesten lentopallomaajoukkue päättää tämän kesän Maailmanliigan kotiottelut viikonloppuna Espoossa Hollantia vastaan. Kalavelkoja on maksettavana, sillä kaksi viikkoa sitten Almeressa Hollanti voitti joukkueiden väliset molemmat kohtaamiset antaen Suomelle vain yhden erävoiton.

– Hollannin kovuus ei ollut yllätys, toteaa päävalmentaja Tuomas Sammelvuo.

Tuloksellisesti kesän Maailmanliiga on sujunut miehiltämme mollivoittoisesti. Kahdeksasta ottelusta Suomi on saanut tililleen tähän mennessä kaksi voittoa – molemmat kotiotteluista lohkossa viimeisenä olevaa Portugalia vastaan. Tappioista huolimatta Sammelvuo näkee kesässä myös paljon positiivisia asioita.

– Kesän aikana olemme oppineet, että mitään ei kannata olettaa, eikä vastoinkäymisiä saa jäädä voivottelemaan. Tämä kausi on opettanut myös kärsivällisyyttä, Sammelvuo pohtii.

– Uskon vakaasti, että asiat seuraavat toisiaan. Kun harjoitellaan hyvin, se näkyy pikku hiljaa myös itse pelissä.

Useat loukkaantumiset ovat sotkeneet harjoittelua ja vaikuttaneet osaltaan myös tuloksiin. Samalla se on tuonut myös näytönpaikkoja uusille miehille. Keskipelaaja Sauli Sinkkonen nousi keväällä maajoukkueeseen ja otti Hollannissa jo paikan pelaavassa seitsikossa. Kahteen Hollanti-peliin Sinkkonen takoi mukavat tehot 14/+12.

– On ollut mahtavaa päästä pelaamaan Maailmanliigassa, vaikka joukkueena pelit eivät ole menneet niin hyvin kuin olisi haluttu, Sinkkonen kertoo.

– Kokonaisuutena olen nauttinut joka hetkestä. Olen voinut nyt keskittyä pelkästään lentopalloon.

Tulevan viikonlopun vastustaja Hollanti on erittäin pitkä ja fyysinen joukkue. Almeren ottelut osoittivat, että Suomen on puolustettava uhrautuvasti sekä hyökättävä kärsivällisesti ja järkevästi pystyäkseen haastamaan tulppaanimaan kovakuntoisen yhdistelmän.

– Totta kai haemme voittoja, mutta ennen kaikkea oman pelin tason pitää nousta. Haluamme pelata hyvää lentopalloa, Sammelvuo tiivistää.

Alkulohkossa kolmantena olevalla Suomella on jäljellä Maailmanliigassa Hollanti-pelien jälkeen vielä kaksi vierasottelua Portugalia vastaan. Mahdollisuudet jatkopaikkaan ovat jo menneet, mutta loppukesän tavoite joukkueella on kristallinkirkas.

– Lohkon kolmossija on ehdoton tavoitteemme. Näin välttäisimme mahdolliset karsintapelit Maailmanliigan alimpaan kategoriaan.

Suomen normaalimiehityksestä puuttuvat hakkuri Olli-Pekka Ojansivu ja keskipelaaja Jukka Lehtonen. Ojansivulla on viikonloppuna omat häät, Lehtonen puolestaan potee lievää lonkkavammaa. Lisäksi Tommi Siirilä korvaa Konstantin Shumovin ja Bakun joukkueesta mukaan liittyy Tuomas Koppanen.

Ennen kahta viimeistä Maailmanliigan viikonloppua E-lohkon johdossa jatkaa Belgia kahden pisteen erolla Hollantiin, josta Suomi on jäänyt yhdeksän pistettä. Neljäntenä oleva Portugali on neljä pistettä Suomen takana.