Tallinnan 22-vuotiaiden EM-kilpailujen kenties suurin suomalainen mitalitoivo on kuulamörssäri Arttu Kangas. Fyysisesti hän on sitä varmasti ja tilastollisestikin hyvin todennäköisesti.

186-senttinen ja 110-kiloinen Kangas nousi suuremman yleisön tietoisuuteen kaksi vuotta sitten, kun hän sijoittui samoissa kilpailuissa Tampereella kaksi vuotta alaikäisenä seitsemänneksi tuloksella 18,94.

Hallikaudella Kangas liittyi 20 metrin kerhoon pukattuaan Tampereella 20,09. Kesä alkoi mukavasti, kun jo toisessa kilpailussa Raaseporissa syntyi ulkorataennätys 19,79. Tällä tuloksella Kangas on EM-tilaston kolmantena, mutta Raaseporin kilpailun jälkeen tuloskäyrä on ollut alaspäin. Kankaan neljä viime kilpailua ovat tuottaneet tuloksia haarukkaan 18,55-18,83. Mies itse ei ole huolissaan.

– Valmistautuminen on sujunut hyvin, pois lukien muutamat viime kilpailut, jotka ovat menneet selvästi alakanttiin. En kuitenkaan ole huolissani, koska syy on ollut vain tekniikassa. Nyt kun sitä on tarpeeksi analysoitu ja hienosäädetty, niin luotto on korkealla. Lisäksi kunto on parempi kuin kesäkuun alussa, jolloin työnsin tähän mennessä kesän parhaan tuloksen, kangas kertoo SuomiUrheilu.com-sivustolle.

Tiukka taistelu mitaleista

EM-kilpailuihin tilastoykkösenä lähtee Kroatian Filip Mihaljevic, joka työnsi huhtikuussa Yhdysvalloissa 20,16. Toukokuun lopussa jenkeissä rautapallo lensi vielä 19,92, mutta palattuaan Eurooppaan kroaatin ainoa kilpailu toi tuloksen 19,03. Bosnia-Hertzegovinan Mesud Pezer on työntänyt 19,99 ja Luxemburgin Bob Bertemes 19,85. Kun tähän lasketaan mukaan vielä Puolan 19,57 työntänyt Krzysztof Brzozowski, alkavat potentiaaliset mitalimiehet olla lueteltuna.

– Kaikki kärkityöntäjät ovat työnnelleet parhaiden tulostensa lisäksi vähän alakanttiin kuten minäkin. Tiedän että tällä hetkellä voin työntää sen 20 metriä joten lähden täysillä voittokamppailuun mukaan, Kangas sanoo.

Pää kylmänä karsinnassa

Heittolajeissa karsinta on aina kova paikka ukolle kuin ukolle. Se käydään yleensä aamulla, ja kolmella yrityksellä on pakko onnistua riittävän hyvin. Kuulan karsintaraja, jolla varmuudella pääsee finaaliin, on 19,10.

– Ennen kisaa valmistaudun hyvällä aamupalalla ja rennon mutta keskittyneen fiiliksen hakemisella. Totta kai karsinta pitää ottaa keskittyneesti ja tarkasti, jottei mitään tyhmää virhettä tapahdu. Pää kylmänä vaan, Kangas evästää itseään sunnuntaina aamutuimaan klo 11 käytävään karsintakilpailuun.

Finaaliin pääsee 12 parasta ja tilaston 12. mies on työntänyt tänä kesänä 18,73, joten suurta tuskaa karsinnan läpäisemisen ei pitäisi tuottaa. Silti lähes kaikissa arvokilpailuissa joku huipputyöntäjä karahtaa karsintaan.

Arvokisakokemuksesta paljon hyötyä

Kangas pitää etuna sitä, että hän oli mukana jo 2013 samoissa EM-kilpailuissa sekä viime kesänä Zürichin aikuisten EM-kilpailuissa ja Prahan EM-halleissa. Zürichissä Kangas karahti karsintaan tuloksella 19,07, Prahassa hän ei saanut lainkaan tulosta tekniikan oltua sekaisin.

– On siitä varmasti ollut hyötyä, että on noita kisoja jo aiemmin käynyt. Nyt tietää karsinnan ja kilpailun kulun, eikä mikään enää yllätä. Helppo lähteä kilpailemaan varsinkin kun tietää, että kilpakumppanit ovat samanikäisiä.

Ennen kilpailua Kangas käy vielä kerran tärkeimmät asiat läpi kokeneen valmentajansa Matti Yrjölän kanssa.

– Lähinnä ne ovat sellaisia yleisen tason ohjeita. Käymme läpi varmuuden vuoksi ne tärkeimmät kohdat, jotka pitää itse työnnössä muistaa.

– Kilpailun jälkeen analysoimme aina tarkasti, missä onnistuttiin ja missä epäonnistuttiin. Toivottavasti sunnuntai-iltana tarvitsee käydä läpi vain niitä positiivisia asioita, Kangas naurahtaa.

Lauri Hollo