Lauri Ruuska starttaa Lakiston SM-kilpailuiden viimeiselle kierrokselle peräti kymmenen lyönnin etumatkalta toisena olevaan Aleksi Myllymäkeen. Jaetulta kolmannelta sijalta löytyvät Kristian Kulokorpi ja Keijo Jaakola, jotka ovat kolme lyöntiä hopeamitalista. Naisten sarjassa on tasaisempaa, kun kuusi ensimmäistä ovat kolmen lyönnin sisällä.

Suur-Helsingin Golfissa järjestyt SM-lyöntipelit ovat olleet Lauri Ruuskan show. Huikeat 62 ja 64 lyönnin kierrokset eivät saaneet kuitenkaan perjantaina jatkoa, kun Ruuska pelasi tuloksen 72, yksi yli parin.

– Tänään oli helppo lähteä pelaamaan, mutta startti ei ollut hyvä, Ruuska harmitteli hieman nihkeää peliään.

Etuysille syntyivät bogeyt väylille kuusi ja seitsemän, jotka Ruuska kuitenkin kuittasi seuraavien kahden väylän birdiellä.

Väylällä seitsemän bogey syntyi ”vessan kautta”, kun spoonilla lyöty avaus karkasi vasemmalle ja pamahti kentän ulkohuoneeseen. Pallo onneksi löytyi ja dropin jälkeen Ruuska merkkasi lyhyelle parneloselle vitosen.

Väylälle 11. Ruuska teki kisan ensimmäisen tuplan, jonka jälkeen seuraavalla väylällä korttiin merkattiin vielä bogey. Sisääntulossa väylille 13 ja 18 Ruuska onnistui tekemään birdiet.

Maajoukkuerinkiin kuuluva Juuso Kahlos pelasi päivän parasta golfia Lakistossa. Kierrostulos 68 nosti hänet mitalitaisteluun vain lyönnin päähän Jaakolasta ja Kulokorvesta.

Keijo Jaakolan nimi tuloslistan kärikisijoilla ei lopulta yllätä suomalaisia kilpagolfin ystäviä. 37-vuotias espoolainen taistelee ennen viimeistä kierrosta hyvissä asemissa SM-mitaleista. Klubilla Jaakola harmitteli päivän lopetustaan – kolme bogeya neljälle viimeiselle väylälle – mutta tavoite päätöspäivälle on selvä.

– Voittoa täältä lähdin hakemaan. Eroa on nyt paljon Ruuskaan, mutta olisihan se hienoa ottaa mitali vuonna 1997 voitetun pronssin ja 2002 saadun hopean jatkoksi. Moni ei ole voittanut SM-mitalia, kun ensimmäisestä mitalista on aikaa 17 vuotta.

Suur-Helsingin Golf oli Jaakolan kotiseura, kun mies pelasi aktiivisemmin kilpagolfia ja edusti Suomea myös amatöörimaajoukkueessa. Kun kodin viereen Espoon Mankkaalle rakennettiin 18 väylää, tuli Tapiola Golfista Jaakolan uusi kotikenttä.

– Lakisto on minulle tuttu, kenttää on pelattu satoja kertoja, mutta tätä uudistettua kenttää en ole aiemmin pelannut, kertoi Jaakola.

Vaikka golf on nykyään vain harrastus, syttyy vanha peluri kun lähdetään ykköstiille.

– Seitsemään vuoteen en ole talvella harjoitellut. Draiveista on ehkä lähtenyt pituutta parikymmentä metriä, mutta toivotaan että tarkkuus on parantunut.

Jatulle naisten ykköspaikalle nousi tänään päivän parhaan tuloksen 70 pelannut Niina Liias. Hänen kanssaan tulolistan kärjessä yhteistuloksella +10 on Emmi Jalkanen. Ida Kaukinen on kolmannella sijalla tuloksella +12 ja neljännen sijan jakavat tuloksella +13 Kaisa Korhonen, Ellinoora Moisio ja Linda Haara.

Myös Ella Salminen (+14) ja Jenna Mäihäniemi (+15) haluavat varmasti nousta päätöspäivänä mukaan mitalitaisteluun.