Jousiammunnan MM-kilpailut alkoivat Kööpenhaminassa Tanskassa maanantaina 72 nuolen alkukilpailulla. Seitsemän suomalaista selvisi jatkoon pudotuskierroksille.

Naisten tähtäinjousessa Taru Kuoppa oli hyvässä vireessä ja ylsi neljän pisteen päähän SE-tuloksesta nakuttamalla tauluun lukemat 629. Kuoppa sijoittui alkukilpailun sijalle 51 ja kohtaa ensimmäisessä pudotusottelussaan keskiviikkona Valko-Venäjän Ekaterina Timofeyevan alkukilpailun 62. sijalta.

– Hyvä päivä. Ammunta kulki ja tuntui hyvältä. Tuulta on luvassa pudotuksiin, mutta rohkeita suorituksia vain, lahtelainen Kuoppa sanoo SJAL:n tiedotteessa.

Mirjam Tuokkola jäi harmillisesti pisteen päähän jatkopaikan uusinnasta ja sijoittui tuloksella 600 lopputuloksissa sijalle 106. Heli Kukkohovi oli tuloksellaan 595 sijalla 117.

Joukkuekilpailussa naiset eivät selviytyneet 16 parhaan joukkoon jatkoon, he sijoittuivat lopputuloksissa sijalle 31 yhteistuloksella 1824.

Miesten tähtäinjousessa Antti Tekoniemi ampui tuuliseen säähän hyvän tuloksen 641, jolla hän sijoittui alkukilpailun sijalle 44. Tekoniemen ensimmäinen vastustaja keskiviikon pudotuskierroksilla on Japanin Naoya Oniyama, joka oli alkukilpailun sijalla 69.

– Oli tosi hyvä päivä, ammunta toimi hyvin. Tuuli oli vaikea, ja sen takia tuli muutama heikompi sarja, mutta muuten meni hyvin ja olen tyytyväinen, vaasalainen Tekoniemi kertoo.

Juuso Huhtala sijoittui alkukilpailussa sijalle 113 tuloksella 620 ja Eero Mäenpää sijalle 128 tuloksella 611. Heidän sijoituksensa jäivät lopullisiksi, sillä he eivät selviytyneet 104 parhaan pudotuskierroksille.

Tähtäinmiesten joukkue oli joukkuekilpailussa sijalla 27 ja karsiutui jatkosta. Tähtäinjousen parikilpailussa Suomi oli sijalla 32.

Myöhemmin iltapäivällä tuulen yhä yltyessä ammutussa taljajousen alkukilpailussa naisten puolella Tiina Kärkkäinen sijoittui sijalle 53 tuloksella 657 ja Anne Lantee sijalle 63 tuloksella 653. Kärkkäinen kohtaa ensimmäisellä pudotuskierroksella keskiviikkona Venezuelan Olga Boschin, joka sijoittui alkukilpailun sijalle 60. Lanteen vastustaja on alkukilpailun sijalle 50 ampunut Lucy O’Sullivan Iso-Britanniasta.

– Olen tyytyväinen tulokseen tuuliolosuhteisiin nähden. Laukaukset lähtivät suhteellisen rennosti, oululainen Tiina Kärkkäinen kertoo.

Miesten taljajousessa Mikko Juutilainen sijoittui alkukilpailun sijalle 74 tuloksella 664 ja Jere Forsberg pisteen huonommalla tuloksella sijalle 75. Juutilaisen vastustajana on ensimmäisellä kierroksella Iranin Amir Kazempour, joka oli alkukilpailun 39:s. Forsberg kohtaa ensimmäisessä ottelussa Itävallan Michael Matznerin, joka oli alkukilpailussa 38:s. Juho Hautamäki ei alustavien tulosten valossa selvinnyt jatkoon tuloksellaan 644, mutta tämänhetkinen tulosluettelo näyttää kemiläiselle sijaa 103 ja jatkopaikkaa Kolumbian Camilo Andres Cardonaa vastaan.

Miesten joukkue oli sijalla 24 eikä päässyt jatkoon 16 parhaan joukkoon. Taljajousen parikilpailussa Suomi oli sijalla 31.

Tauluammunnan 48. MM-kisat ovat osallistujamäärällä mitattuna kautta aikain suurimmat kisat. Kilpailuihin osallistuu noin kuusisataa urheilijaa 90 maasta. Miesten tähtäinjousiluokassa osallistujia on 212, naisten tähtäinjousessa 157, miesten taljajousessa 119 ja naisten taljajousessa 97. Henkilökohtaisen kisan lisäksi ammutaan joukkuekisa samoissa luokissa. Lisäksi ammutaan parikilpailu sekä tähtäin- että taljaluokassa. Parikisassa joukkueen muodostaa yksi nais- ja yksi miesampuja.

Käynnissä olevat MM-kilpailut ovat jousiammunnan osalta tärkein valintakisa Rion olympialaisia ajatellen. Kilpailuissa on jaossa puolet olympialaisten 64 paikasta naisten ja miesten tähtäinjousessa. Kahdeksan parasta joukkuetta saavuttaa kolme paikkaa Rioon joukkuekilpailun perusteella. Lisäksi perjantaina ammuttavassa olympiakarsinnassa on jaossa kahdeksan henkilökohtaista paikkaa Rioon niille maille, jotka eivät saaneet joukkuekilpailussa paikkoja. Käytännössä olympiapaikoista Kööpenhaminassa kilpailevat suomalaisista enää Antti Tekoniemi ja Taru Kuoppa.

Suomalaisten on mahdollista saavuttaa paikkoja MM-kisojen jälkeen vielä ensi vuoden EM-kisoissa (kolme paikkaa) ja maailmancupin osakilpailussa kesäkuussa 2016 (kolme joukkuepaikkaa ja kolme yksilöpaikkaa).

Tiistaina Kööpenhaminassa ammutaan joukkueiden ja parikilpailun pudotuskierrokset, jonne selviytyivät tämän päivän alkukilpailun jäljiltä 16 parasta joukkuetta ja paria. Suomalaisia ei ole mukana. Keskiviikkona ja torstaina käydään henkilökohtaisia pudotuskierroksia, joissa aloittaa 104 parasta kussakin sarjassa. Perjantaina on tähtäinjousen olympiakarsinta, jossa jaetaan loput kisoissa jaossa olevista olympiapaikoista, jotka eivät selvinneet suoraan kisan sijoitusten perusteella. Lauantaina ammutaan taljajousen mitaliottelut ja sunnuntaina tähtäinjousen mitaliottelut. Sekä henkilökohtaiset ja joukkuefinaalit ammutaan Kööpenhaminan parlamenttitalon edustalle rakennetulla finaaliradalla.