Oskari Mörö on yksi Tallinnan 22-vuotiaiden EM-kilpailujen suurimmista mitalitoivoistamme. Alkukausi on edennyt suunnitelmien mukaan, toistaiseksi kauden paras tulos on juhannuksena Superliigassa syntynyt 50,07.

Mörön tulos on tilastonelonen, edellä ovat Puolan Patryk Dobek (49,04), Venäjän Timofei Chalyy (49,42) ja Jussi Kanervo (49,87). Kilpailussa juostaan kolme alkuerää, joista mennään suoraan finaaliin: kaksi parasta joka erästä sekä kaksi aikojen perusteella. Eristä tulee tiukat. Dobek on avauserässä, Kanervo toisessa yhdessä Venäjän Oleg Mironovin (50,39) ja Ukrainan Danylo Danylenkon (50,50) kanssa. Mörö on kolmoserässä, missä kovimmat vastustajat ovat Chalyy sekä Unkarin 50,80 juossut Mate Koroknai.

Aitojen alkuerät juostaan tänään perjantaina klo 13.10, finaali sunnuntaina klo 16.25.

Mörö juoksi viimeksi yhdeksän päivää sitten Ranskassa, jossa aidattu kierros taittui 50,35. Sen jälkeen on levätty ja haettu terävyyttä tähän alkukauden pääkilpailuun.

– Hyvin on viimeistely mennyt, mieli ja kroppa on saanut levätä kunnolla. Tavoite on edelleen sama kuin kauden alussa, eli mitali. Tilastot voi kuitenkin heittää roskiin arvokisoissa ja edetä juoksu kerrallaan finaaliin, missä kaikki on aitajuoksussa aina auki. Lähden ensin tavoittelemaan finaalipaikkaa ja se on sitten ihan eri kilpailu. Täysillä maaliin ja katsotaan sitten, montako jannua on jäänyt taakse, Mörö kertoo SuomiUrheilu.comille Tallinnasta juuri kisan alla.

– Arvokisoissa taistellaan aina sijoituksista ja ajat on toissijaisia. Mutta jos täällä meinaa pärjätä, niin kova aika pitää totta kai juosta. Loistosaumat on tietenkin rikkoa Pekingin raja (49,50) täällä, mutta aikaa vastaan on turha lähteä juoksemaan. Tyytyväinen pitää olla siihenkin, jos mitali tulee ilman rajaa.

Henkistä vahvuutta

Mörö on ollut aikaisemmin erinomainen arvokisajuoksija. Jostain syystä hän tuntuu aina venyvän, kun sille on suurin tarve. Onko kyse hyvästä kisapäästä vai kunnonajoituksen taidosta?

– Varmaan både och. Henkisesti on aina helpompi lähtee kisaamaan kun tietää, että kroppa on herkistelty parhaaseen iskuun. Arvokisatunnelma on aina erityinen, ja kyllähän niistä myös nauttii enemmän.

Viime vuonna Zürichin EM-kilpailuissa Mörö juoksi huiman SE:n 49,08 ja paransi yksissä kisoissa ennätystään toista sekuntia.

– Osku on joka kerta lähestynyt samaan tyyliin arvokisoja. Ja varmaan tuo psyykepuolikin on ollut hyvien suoritusten takana. Ei vapisee helposti poika, sanoo Mörön valmentaja Atte Pettinen

– Viimeistelynä Osku veti Ranskassa kisan. Oli aika rankka matka kaikkinensa. Sen jälkeen on otettu iisisti. Odotukset ovat tietty korkealla sekä Oskun että Kanervon Jussin suhteen.

Valmentaja Pettinen elää urheilijoidensa suorituksissa mukana joka solulla. Vaikka Mörö pystyy keskittymään kilpailuun hermoilematta itseään ulos, Pettisen kohdalla on toisin.

– Itse kyllä hermoilen joka armas kisa. Yritän vain uskotella itselleni, että se kuluu asiaan, Pettinen nauraa.

Kilpailuja voi seurata koko viikonlopun ajan Euroopan yleisurheiluliiton LIVE-streamista.

Lauri Hollo