Lentopallomaajoukkueen tänään julkaistussa EM-leiriryhmässä oli yksi erittäin tärkeä nimi, sillä MM-kisoista asti maajoukkuetoiminnasta sivussa ollut Olli Kunnari palaa maajoukkueeseen. 244 A-maaottelua pelanneen konkarin jatkon tärkeyttä korostaa se, että monivuotisista runkopelaajista Mikko Esko ja Matti Oivanen ovat ilmoittaneet lopettavansa maajoukkueuransa.

Kunnari istahti SuomiUrheilu-sivuston seurassa alas, kertasi syyt paluuseensa ja suuntasi katseita jo tulevaan syksyyn.

Kerro päätöksestäsi jatkaa maajoukkueessa.

Olin tosiaan lopettamassa maajoukkuepelit MM-kisoihin. ”Köpi” (päävalmentaja Tuomas Sammelvuo) oli arvaillut ajatukseni kisojen aikana, ja sanoi, että jos saan pyytää, niin älä tee päätöstä vielä. Sanoin, että selvä. Lykkäsin koko maajoukkueen pois mielestä. Hoidin asian vähän hölmösti, sillä spekulaatiot jäivät ilmaan. Jouduin usein vastailemaan asiaan ihan omasta syystä. Itselle oli selvää, etten tee päätöstä ja annoin asian olla. Keskityin kauden VaLePaan. Asia pyöri hiljalleen takaraivossa.

Mitään yksittäistä hetkeä ei tullut, että nyt asia on selvä. Aikataulut ovat hyvät itselle, sillä EM-kisat ovat normaalia myöhemmin. Ehdin olemaan pari viikkoa kotona, kun koulut alkavat. Nuorimmainen aloittaa ensimmäisen luokan, ja saan olla siinä mukana. Arki rullaa kotona valmiiksi ennen kuin leirit alkavat.

Oliko lopulta helpotus, kun sait päätettyä asian, eikä siihen uteluun enää tarvitse vastata?

Ei se kysymykseen vastailu niin rankkaa ollut, vaan se prosessi, jonka käy itse läpi. Päätös helpottaa aina, oli se sitten suuntaan tai toiseen. Siitä on noin kuukauden päivät, kun asia oli selvillä, että jatketaan. Nyt mennään niin, että EM-kisat ovat päällimmäisenä mielessä. Katsotaan olympiakarsintoja sitten. Tässä alkaa olla jo niin vanhakin, ettei uskalla lupautua mihinkään.

”Tällä tasolla ollaan itsepäisiä”

Kunnari lähtee Urpo Sivulan, Konstantin Shumovin ja Mikko Oivasen ohella pelaamaan jo viidensissä EM-kisoissaan. Vaikka kyseessä onkin vasta leiriryhmä, on selvää, ettei terveenä pysyessään Kunnaria voi sivuuttaa lopullisesta EM-joukkueesta.

Millaista vastuuta ja roolia odotat EM-leirityksessä ja -kisoissa?

Kun katsoin pelaajalistaa, niin kävi ilmi, että olen vanhin pelaaja ja minulla on eniten maaotteluita. Sitä kautta tulee väkisin jonkin sortin vastuu asioista. Nuoremmat varmaan katselee jonkin verran. Siellä on pelaajia, joiden kanssa en ole pelannut tai ollut tekemisissä. Muuten se on sitä tuttua samaa porukkaa. Semmoinen rooli, joka minulla on ollut ennenkin kentän ulkopuolisissa asioissa, tulee varmaan nytkin. Kentälle on varmasti halukkaita yhtä monta kuin nimiä listassa. Pelipaikoista lähdetään taistelemaan leirille.

Joudutko itsekin taistelemaan paikasta?

Sitä toivoo, että olisi sellaisia haastajia. Tuon tason urheilijat tuppaavat olemaan sen verran itsepäisiä, että he haluavat sen pelipaikan! Eivät he sitä mielellään luovuta. Tämä asia on aina ollut näin maajoukkueessa.

Olet varmaan itse yksi näistä itsepäisimmistä?

En minä mielelläni mene penkille istumaan!

”Kaikilla hinku mitalipeleihin”

Suomen paras EM-kisasijoitus on kahdeksan vuoden takainen nelostila. Mitalikin oli silloin muutaman pisteen päässä. Italia on nostanut Suomen tien pystyyn niin vuoden 2011 ja -13 EM-kisoissa, eikä tie mitaleille ole tänäkään syksynä helppo. Alkulohkossa tulevat vastaan Venäjä, Serbia ja Slovakia, ja jatkolohkossa ennen puolivälieriä verkon toiselle puolelle asettunevat jälleen Italia ja tuore Maailmanliigan voittaja Ranska.

Suomi on siis ollut lähellä EM-kisojen mitalia, ja MM-kisoistakin on tuomisina jo yhdeksäs tila. Siellä Suomi pisti tasapäisesti kampoihin mm. maailman mahtimaalle Brasilialle.

Olisiko joukkue tänä syksynä siinä tilassa, että nyt ne viimeiset ratkaisupallot kääntyisivät voitoiksi?

Olemme pelanneet paljon hienoja pelejä ja kisoja. Tiukkojen erien ja kisojen voittamisesta on tullut kokemusta. Olemme hävinneet kaksissa edeltävissä EM-kisoissa puolivälierissä Italialle. Kaikki, jotka lähtevät kisoihin, haluavat mennä pidemmälle kuin aiemmin, ja kaikilla on kova hinku mitalipeleihin. Ei ole mitään syytä, miksi emme voisi olla siellä. Tasoerot eivät ole hirveän suuret, ja maajoukkue on saanut pelata huippupelejä jo pitkään. Meidän ei tarvitse lähteä sinne ihmettelemään vastustajia, vaan saamme lähteä pelaamaan sinne omaa peliämme. On tuttua pelata huippujoukkueita vastaan, mutta pitää olla pari napsua terävämpiä.

Kaipaisiko Suomen lentopallo jo saadusta menestyksestä huolimatta vielä kunnon ”jymypaukkua”?

Veikkaan, että kenelläkään suomalaisella lentopalloihmisellä ei olisi mitään sitä vastaan! Kaikki ottaisivat sen avosylin vastaan. Moskovan EM-kisojen neljäs sija 2007 tuli hieman yllätyksenä. Siitä tuli iso buusti. Nyt on hyvät MM-kisat alla. Siitä jatkaisi mielellään, ja ottaisi mitalin kaulaan. Mikäs olisi sen hienompaa.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen