Rytmisen voimistelun ykkösvoimistelijoita odotetaan Suomeen helmikuussa, kun Suomen Voimisteluliitto emännöi vuoden 2016 maailmancupin ensimmäisen osakilpailun Espoossa. Kilpailut käydään 26.-28.2.2016 Espoon Metro Areenalla ja ne järjestetään yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa.

Rytmisen voimistelun arvokilpailut on koettu Suomessa viimeksi 80-luvulla, kun lajin EM-kilpailut järjestettiin Helsingissä vuonna 1988. Helmikuun kilpailuihin odotetaan 50 yksilövoimistelijaa ja 15 joukkuetta.

Suomalaista huippuvoimisteluosaamista maailmankartalle

Kilpailun myöntäminen Suomelle viestii osaltaan suomalaisen voimistelun ja tapahtumien järjestämistaitojen arvostuksesta kansainvälisellä kentällä. Suomalaisten voimistelijoiden viimeaikaisen menestyksen odotetaan houkuttelevan paikalle runsaasti katsojia sekä innostavan lajin parissa toimivia seuraihmisiä ja nuorempia voimistelijoita.

– Heinäkuussa Helsingissä järjestetty voimistelun suurtapahtuma Gymnaestrada oli suuri menestys ja toi voimistelun lähelle suomalaisia. On upeaa että saamme näin pian järjestettäväksemme myös maailmancup-kilpailun, joka kokoaa lajin eliitin maailmanlaajuisesti Espooseen, kommentoi Suomen Voimisteluliiton puheenjohtaja Anne Martikainen.

Järjestämisoikeuden saaminen olympiavuodelle on erityisen merkittävää.

– Rion Olympialaisten karsintakilpailut järjestetään hyvin pian Espoon kilpailujen jälkeen huhtikuussa, joten kilpailu kiinnostaa varmasti monia ja houkuttelee mukaan kovatasoisia osallistujia, selventää Suomen Voimisteluliiton rytmisen voimistelun lajipäällikkö Emma Kurki.

Maailmancup-kilpailun päätteeksi järjestettävä voimistelunäytöskin on jo suunnitteilla, ja sen sisältö rakentuu Gymnaestradasta tutun yhdessä tekemisen kautta. Näytöksessä esiintyvät perinteisesti kilpailun voittajat, mutta Kurki kertoo että samassa yhteydessä on tarkoitus esitellä laajemminkin suomalaista voimistelua kutsumalla esiintymään eri voimistelulajien edustajia.

Ensimmäistä kertaa kotiyleisön edessä

Kilpailu antaa Suomen voimistelijoille ainutlaatuisen tilaisuuden osallistua kovatasoiseen kilpailuun ennen tärkeää olympiakarsintaa, ja vielä kotiyleisön edessä. Suomi saa ilmoittaa emännöimäänsä kilpailuun kaksi yksilövoimistelijaa ja yhden joukkueen.

– Odotan kilpailuja innolla, meillä ei ole ikinä aiemmin ollut kotikisoja! Kilpailuna Suomen maailmancup tulee periaatteessa olemaan kuin mikä tahansa muukin, mutta etuna on se että normaalit matkustuksesta johtuvat rasitukset puuttuvat kuviosta, kommentoi voimistelija Jouki Tikkanen.

– Todella hienoa että Suomelle myönnettiin tämä kilpailu. Kotiyleisön edessä ehkä jännittää vähän enemmän, mutta uskon että kannustuksesta on apuakin. Haluan onnistua näissä kilpailuissa tosi hyvin ja parantaa siten myös yleiskuvaani tuomareiden silmissä. Näen että kotikisalla on sen kannalta todella iso merkitys, jatkaa voimistelija Ekaterina Volkova.

Suomen joukkueella tuplatavoitteet

Rytmisen voimistelun joukkue on menestynyt upeasti tällä kaudella. Kauden alussa joukkue nimesi kaksi päätavoitetta: Rion Olympialaisten karsintakilpailuun pääsemisen ja olympiapaikan lunastamisen, mutta myös vuoden 2016 EM-kilpailuiden finaalipaikan saavuttamisen. Ensimmäinen tavoite täyttyi syyskuussa, kun joukkue saavutti rytmisen voimistelun MM-kilpailuissa upeasti paikan huhtikuussa järjestettävään Rion karsintakilpailuun.

EM-kilpailuissa finaalipaikka irtoaa karsintojen kahdeksalle parhaalle joukkueelle. Suomi ei ole saavuttanut niin korkeaa sijaa EM-kilpailuissa vuoden 1993 jälkeen, mutta nyt tavoite on realistinen. Joukkue sijoittui keila-vanne-ohjelmallaan kahdeksanneksi Euroopan kilpailuissa aiemmin tänä keväänä.

– Otamme meidän kanssamme samassa kategoriassa kilpailevat tai hieman meitä paremmat joukkueet tarkempaan analyysiin. Pyrimme olemaan niiden joukkueiden kanssa tasavertaisia ja joissain asioissa vielä vähän parempia. Kaikki on mahdollista, kommentoi joukkueen valmentaja Laura Ahonen.

 

Lähde: Voimisteluliiton tiedote