Naisten lentopallon Mestaruusliiga jatkuu lauantaina neljällä ottelulla. Viime vuosina liigaa hallinneen LP Viestin ohjelmassa on tuplaviikonloppu. Se kohtaa lauantaina MesTon ja sunnuntaina Kuortaneen.

Viestin päävalmentaja Kari Raatikainen tietää, että seitsemän Suomen mestaruuden putki tekee heistä ykkössuosikkeja myös tälle kaudelle.

– Hyvä mestaruusputki aiheuttaa sen, että olemme suosikkeja. Onneksi kuitenkin puhutaan urheilusta, eli kaikki on mahdollista myös muiden kannalta. Mahdollinen hopea ei olisi lopullista taantumaa, vaan ehkä uuden alkukin. Näen kuitenkin, että olemme ykkössuosikkeja. Miksemme olisi? Meillä on laadukas joukkue ja harjoittelukausi on mennyt hyvin, sanoo Raatikainen SuomiUrheilu-sivustolle.

Avauskierroksella Kuusamon 3-1 kaataneen Viestin joukkue muuttui hieman täksi kaudeksi. Suurin muutos tapahtui passarin paikalla, kun Viktoria Tuchashvili vaihtui Tatsiana Mysliuchykiin.

– Ne ovat terveellisiä muutoksia. Passari on tietenkin pelin kapellimestari, ja siinä mielessä olemme saaneet laadukkaan korvaajan. Pelitapa tulee hieman muuttumaan ehkä vastustajalle helpompaan suuntaan, mutta uskon, että voimme vaikuttaa siihen, miten hänelläkin (Mysliuchyk) alkaa pelitapa kehittyä. Harmillinen pieni loukkaantuminen hänen tullessaan vei hieman aikaa harjoittelusta ja kauteen valmistautumisesta, Raatikainen sanoo.

Mestaruudella Mestareiden liigaan

Salo ei kaupunkina ole viime vuosina paistatellut myönteisissä talousuutisissa. Siitä huolimatta Viesti on pärjännyt hyvin jopa Euroopan kenttiä myöten. Viestin tämän kauden budjetti on naisten liigan toiseksi suurin (295 000 euroa), mutta 105 000 euron pelaajabudjettinsa on sarjan suurin.

– Realiteetit ovat säilyneet, eikä ole lähdetty haihattelemaan. Jos kauden jälkeen talousasiat ovat menneet hyvin, niin rahojen sijoitus ei ole ollut huippupelaajien tai –valmentajien palkoissa, vaan se on sijoitettu valmentautumiseen. Tähänkin kauteen valmistautumiseemme kuului kaksi leiriä, toinen Virossa ja toinen Kisakalliossa. Näen nämä jutut isoina asioina ja ammattimaisena tekemisenä, Raatikainen kiittelee.

Alkaneella kaudella Viesti ei ole mukana Mestareiden liigassa vaan CEV cupissa.

– Se on realismia. Emme voi olla pettyneitä. Jos kaikki menee, niin kuin on laskettu, niin voittamalla Suomen mestaruuden saamme ensi kaudeksi Mestareiden liiga –paikan. Toki kaikkihan voi mennä vielä mullin mallin. Meidän paikkamme on tällä hetkellä CEV cupissa, Raatikainen sanoo.

Millainen kokemus Euroopan ykkösturnaus oli?

– Se oli aivan mahtava kokemus. Haaste oli pelaajille ja valmennukselle kova. Organisaatiokin pistettiin todella tiukoille. Suomen oloissa panostus oli lentopallopuolella todella kova. Hoidimme sen hienosti. Pelillisesti tappiot olivat karvaita, mutta joitain pisteitä. Saimme pelata todella kovia pelejä ja näyttää, että suomalainen lentopallo voi olla aika lähellä eurooppalaisen lentopallon huippua.

Mihin asti ajattelette, että voitte edetä CEV cupissa?

– Olemme ajatelleet, että kahdeksan parhaan joukkoon. Se on tavoitteemme ja siihen pitää uskoa. Saatamme toki kohdata heti alussakin joukkueen, joka voittaa koko kilpailun, eli yllätyksiä saattaa tulla. Jos aiomme puhua uskottavasta Mestareiden liigaan menemisestä, niin CEV cupissakin on pärjättävä.

– Odotamme tietenkin vesi kielellä, että kohtaisimme aivan huippujoukkueen, mutta toivottavasti myöhemmin kuin ensimmäisellä kierroksella.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen