Mikko Koutaniemi ja Riitta-Liisa Roponen juhlivat Finlandia-hiihdon voittoja Lahdessa.

Koutaniemi otti ykkössijan tiukassa loppukiritaistossa kymmenyksen erolla Niko Koskelaan ja neljän kymmenyksen erolla Aleksei Dvoskiniin.

– Mietin, miten jaan kortit tuohon loppuun. Loppu on erilainen kuin missään muualla: on älyttömän pitkä kovavauhtinen lasku, eikä siinä oikein tiedä, miltä sijalta on paras milloinkin lähteä laskemaan. Ajattelin, että kärjessä en ainakaan tule vaan kolmospaikan otin. Vähän paremmalla suksella tulinkin siitä jo vähän ohi, mutta en kuitenkaan päässyt ohi. Viimeisessä mutkassa aukesikin sitten yllättäen sisäkurvi minulle, sinä tuli paikka ja siitä piti laukoa. Ajattelin, että kaikki peliin. Maalissa tiesin voittaneeni, Koutaniemi sanoi Hiihtoliiton tiedotteessa.

Monien muiden tavoin Koutaniemikin odotti Kouvolan Hiihtoseuran Kari Varista (6:s) ja Ville Nousiaista (8:s) terävimpään kärkeen.

– Voi olla, että meillä oli tänään vähän parempi suksi kuin pojilla, Koutaniemi tuumi.

Riitta-Liisa Roponen vei naisten ykkössijan 3,9 sekuntia ennen Maija Hakalaa. Anni Kainulainen oli kolmas.

– Oikein hyvältä tuntuu nyt, oli kova loppukirikamppailu. Vasta maaliviivalla luotin, että Maija ei pääse enää ohi. Maija sai minut kiinni ehkä joku kymppi ennen maalia. En pystynyt siinä vaiheessa Maijaa auttamaan ollenkaan. Sitten minun oli vaan roikuttava Maijan perässä. Hyvin päättynyt ratkaisuyritykseni alkoi vasta hyppyrimäen takaa, Roponen kertasi.

– Meistä meni yksi mies ohi, ja ajattelin, että siihen peesiin on pakko päästä. Se oli hyvä. Tiesin, että jos Maijan kanssa yhtä aikaa lasketaan, siinä voi käydä köpelösti. Huomennakin lähden nauttimaan, ensimmäisen pitkän matkan Finlandiansa hiihtänyt.

Lauantaina hiihdettiin myös 32 kilometrin matkat, jossa miesten ykkönen oli Jani Puhakka ja naisten ykkönen Angelika Immonen.

Sekä Koutaniemi että Roponen hiihtävät 42 kilometriä myös sunnuntaina, jolloin Finlandia-hiihdossa hiihtotapa on vapaa. Tuolloin hiihdetään myös 20 kilometrin kilpailu.