Suomen miesjoukkue hautasi jo kertaalleen haaveensa Rioon pääsystä, kun se putosi jatkosta viime syksynä Liettuassa pelatussa beach volleyn Continental Cupissa eli maanosien olympiakarsinnassa.

Paikka tällä viikolla Norjassa pelattavaan finaaliturnaukseen kuitenkin aukeni, kun kolme Euroopan maata pääsi FIVB:n rankingin perusteella suoraan kisoihin.

Stavangerissa olympiapaikasta taistelevat viime viikonlopun SM-kiertueen avausturnauksen finalistit Jyrki NurminenPekka Piippo sekä Santeri SirenMiro Määttänen.

Aikuisten arvokisakokemusta on vain Nurmisella ja Piipolla, jotka edustivat sinivalkoisia värejä viime kesänä Bakun Euroopan kisoissa. Tästä kaksikosta Nurminen on ollut myös kolmessa aikaisemmassa Continental Cupin turnauksessa.

– Hienoja kokemuksiahan nämä kansainväliset pelit ovat. Pääsee pelaamaan erilaisia ja uusia vastustajia vastaan, Nurminen sanoo.

Suomen ykkösparin torjujana pelaava Piippo uskoo, että parhaimmillaan joukkue pystyy tasapäiseen esitykseen Stavangerissa pelaavien muiden Euroopan maiden kanssa.

– Bakun turnaus antoi kyllä rutkasti lisää uskoa omaan tekemiseen. Oman tason pitää vain pysyä koko ajan mahdollisimman korkealla, Piippo näkee.

Siren ja Määttänen ovat puolestaan jo konkariosastoa nuorten arvoturnauksissa, sillä he ovat edustaneet Suomea junioreissa jo kolmena kesänä. Kaksikko lunasti itselleen edustuspaikan Norjan olympiakarsintaturnaukseen toukokuussa ja pisteeksi iin päälle voitti viime viikonloppuna Sastamalassa pelatun SM-kiertueen avausturnauksen.

– Onhan tämä erilainen ja ainutlaatuinen fiilis, kun arvokisaturnauksessa on Suomesta mukana yhteensä neljä paria, Siren iloitsee.

Suomen miehet kohtaavat torstaina pelattavalla ensimmäisellä kierroksella Norjan, joka on sijoitettu isäntämaana turnausykköseksi. Päävalmentaja Kai Liukkonen tuntee vastustajan läpikotaisin ja uskoo Suomen yllätysmahdollisuuksiin. Kokeneita norjalaisia vastaan ei lähdetä varmistelemaan.

– Riskejä täytyy ottaa, mikäli mielitään pärjätä täällä. Vastassa on pari, joka hankki Norjalle paikan Lontoon olympialaisiin juuri Continental Cupin kautta. Toisaalta on hieno asia, että myös miehet ovat selvinneet näin pitkälle ilman suurempia taloudellisia satsauksia, Liukkonen sanoo.

Upealle paikalle Stavangerin satamaan rakennetut kentät ovat alkuviikon sateen jäljiltä suhteellisen kovat, mikä helpottaa oleellisesti hiekalta hyppäämistä. Yksi täsmäase Norjaa vastaan voi olla Määttäsen syöttö- ja hyökkäyspeli.

Myös lentopalloilijana ja keihäänheittäjänä tunnettu Määttänen antoi pallolle kovaa kyytiä keskiviikkoillan viimeistelyharjoituksessa. Tämä tietää hyvää torstain avauspeleihin.

– Tykkään pelata hieman kovemmalla kentällä, Määttänen vahvisti.

Lähde: Lentopalloliitto