Syyskuun edetessä urheiluseurojen järjestämät kilpailut vähenevät, mutta koulujen mestaruuskilpailuita ja kuntien mestaruuskilpailuita järjestetään ympäri Suomen ja niillä on suuri merkitys uusien urheilijoiden rekrytoimiseksi urheiluseuroihin.

Heitto-otteluiden määrä on kolmen viime vuoden aikana kaksinkertaistunut. Se kuuluu mm. Suomen Aikuisurheiluliiton mestaruuskilpailuohjelmaan ja Ruotsissa yleisurheiluliitto tukee sitä nykyisin voimakkaasti. Neljän heittojen olympialajin lisäksi heitto-otteluun viidentenä lajina sisältyy painonheitto.

Jalasjärven heitto-ottelussa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden maajoukkuemoukarinheittäjä Johanna Salmela kokosi naisten kautta aikain toiseksi parhaat pisteet 3993 ja Laihian Lujan maajoukkuekuulantyöntäjä Timo Kööpikkä miesten kautta aikain kuudenneksi parhaat pisteet 3672.

Salmela avasi sarjansa komealla 62,25 metrin moukarikaarella ja päätti sen painonheittotulokseen 17,91, mikä on tämän lajin kautta aikain viidenneksi paras tulos Suomessa. Naisten heittopainon massa on 20 paunaa (9,08 kiloa) ja miesten heittopainon 35 paunaa (15,88 kiloa).

Heitto-ottelun Suomen ennätyksiä pitävät hallussaan Nivalan Urheilijoiden maajoukkuekiekonheittäjä Joni Mattila pistein 4024 vuodelta 2010 ja Keski-Uudenmaan Yleisurheilun maajoukkuemoniottelija Niina Kelo pistein 4079 vuodelta 2007.

Esko Palviainen Iisalmen Visasta paransi tiistaina Leppävirralla 75-vuotiaiden miesten painonheiton Suomen ennätystä tulokseen 18,33, mikä on samalla maailman vuositilaston kärkitulos tässä ikäluokassa. Nuoruudessaan 1960-luvulla Palviainen oli hyvän kansallisen tason kymmenottelija ja keihäänheittäjä.

Suomen ennätysmies Oskari Mörön seura Esbo IF järjesti keskiviikkona Leppävaaran stadionilla 400 metrin aitajuoksukilpailut kaikille ikäluokille. Tämä oli ensimmäinen kerta Suomessa eikä muuallakaan maailmassa liene tässä lajissa aiemmin kilpailtu ainakaan 9-11-vuotiaiden ikäluokissa.

Lähde: SUL-tiedote