Rion paralympiakisojen avajaiset ovat keskiviikkona 7.9. ja yleisurheilukilpailut alkavat torstaina 8.9. Suomalaisista ensimmäisenä päivänä kilpailevat Helsingin Kisa-Veikkojen Ronja Oja sokeain naisten luokassa 11 ja Amanda Kotaja liikuntavammaisten naisten luokassa 54.

Pituushypyn oman luokkansa maailman vuositilastossa Ronja Oja sijoittuu yhdeksänneksi. Brasilialainen Silvana Costa on ylivoimainen voittajaehdokas maailman ainoana sokeana viiden metrin hyppääjänä. Ojalla on hyvä mahdollisuus ainakin pistesijaan. Mitali todennäköisesti edellyttäisi Suomen ennätyksen parantamista noin vaaksan verran.

Ojan lajiohjelmaan kuuluvat myös 100 ja 200 metrin juoksut. 100 metrillä hän sijoittuu maailman vuositilastossa 19:nneksi ja 200 metrillä 23:nneksi. Kahdeksan parhaan finaaliin selviytyminen saattaa edellyttää 100 metrin Suomen ennätyksen parantamista lähes sekunnilla ja 200 metrin Suomen ennätyksen parantamista lähes kahdella sekunnilla.

Heittolajeissa Suomen ainoa edustaja on Siilinjärven Ponnistuksen Marjaana Heikkinen pyörätuoliurheilijoiden luokassa 34. Kiinalainen Zou Lijuan on keihäänheiton suurin voittajaehdokas, mutta Heikkinen kuuluu vahvaan haastajatrioon yhdessä saksalaisen Frances Herrmannin ja puolalalainen Lucyna Kornobysin kanssa. Kuulantyönnön vuositilastossa Heikkinen on kahdeksas ja tässä lajissa mitalin saavuttaminen edellyttäisi varmaankin yli metrin ennätysparannusta.

Pyörätuolikelauksessa Suomea edustaa viisi urheilijaa, joista Porin Tarmon Leo-Pekka Tähti ja Vampulan Urheilijoiden Amanda Kotaja miesten ja naisten luokassa 54 sekä Espoon Tapioiden Toni Piispanen miesten luokassa 51 pitävät hallussaan maailmanennätyksiä. Viime vuoden MM-kilpailuissa Dohassa kaikki kolme palkittiin hopeamitalein. Jokainen heistä kilpailee Riossa myös sivulajissaan 400 metrillä.

Toni Piispanen sijoittuu 100 metrin vuositilastossa toiseksi ja 400 metrin vuositilastossa kuudenneksi. Molemmilla matkoilla hänen kovimmat kilpailijansa ovat belgialainen Peter Genyn ja algerialainen Mohamed Berrahal. Sivulajissa 400 metrillä mitaliin yltäminen edellyttäisi Piispaselta todennäköisesti Suomen ennätyksen reilua parantamista, mutta satasella mikä vain on mahdollista.

Tähti puolustaa kolmien edellisten kisojen kultamitalia

Leo-Pekka Tähti kilpailee keskikesän kyynärpääleikkauksen jälkeen aikaa vastaan. 100 metrillä hän kelasi alkukesästä maailman kärkituloksen 13,85 ja puolustaa Riossa kolmien edellisten paralympiakisojen kultamitaliaan. 400 metrin vuositilastossa Tähti sijoittuu vasta 34. tilalle, mutta Suomen ennätyskunnossaan Tähdellä on sivulajissaankin mahdollista yltää finaaliin.

Satasella Tähden ohella kultamitalista kamppailevat ainakin kiinalainen hallitseva maailmanmestari Liu Yang ja hollantilainen Kenny van Weeghel, kenties myös Yhdysvaltain Erik Hightower. Tähden lisäksi tässä luokassa Suomea edustaa myös Espoon Tapioiden Esa-Pekka Mattila, joka sijoittuu 100 metrin vuositilastossa 35:nneksi ja 400 metrin vuositilastossa 88:nneksi.

Tähden kanssa samassa luokassa kilpaileva Amanda Kotaja on 100 metrillä naisten vuositilaston kolmas Yhdysvaltain Tatyana McFaddenin ja Cheri Madsenin jälkeen. Neljäs vankka mitalintavoittelija on kiinalainen hallitseva maailmanmestari Liu Wenjun. 400 metriä Kotaja ei ole tänä vuonna kelannut lainkaan, mutta Tähden tavoin hänkin SE-kunnossaan voi yltää 400 metrilläkin finaaliin.

Suomen joukkueen jokeri saattaa olla luokan 34 Euroopan ennätysmies Henry Manni, jonka luokassa kilpailumatkat Riossa ovat 100 ja 800 metriä. Maailman vuositilastossa Manni sijoittuu 100 metrillä viidenneksi ja 800 metrillä kolmanneksi. Vahvin voittajaehdokas on tunisialainen maailmanennätysmies Walid Ktila, mutta etenkin 800 metrillä voittajaehdokkaita on muitakin.

Mannia nopeammin ovat tänä vuonna 800 metriä kelanneet Yhdysvaltain Austin Pruitt ja Britannian Isaac Towers. Mitaliehdokkaisiin on luettava myös Arabiemiraattien Mohamed Hammadi sekä kolme vasta 19-20-vuotiasta nuorukaista Britannian Ben Rowlings, Australian Rheed McCracken ja Kanadan Austin Smeenk.

Paralympiakisat järjestetään tänä vuonna 15. kerran. Osallistuvia maita, kaikki urheilumuodot mukaan lukien, on yhteensä 174. Venäjän joukkueen osallistuminen on Maailman antidopingneuvoston suosituksesta Kansainvälisen paralympiakomitean päätöksellä evätty

Lähde: SUL:n tiedote