Naisten moukarinheitossa Suomi ei ole vielä arvokilpailuissa mitaleita saavuttanut, mutta kohta tulee? Tason laveutta mitattaessa Suomella on maailman kuudenneksi eniten yli 55 metrin moukarinheittäjättäriä.

Yhdysvalloissa naisten moukarinheiton asema on yliopistourheilun ansiosta vuosi vuodelta vahvistunut. Yli kaksisataa amerikkalaisnaista on tänä vuonna heittänyt moukaria yli 55 metriä. Toiseksi eniten heitä on Kiinassa, mutta vain yksi kahdeksasosa Yhdysvaltain määrästä.

Suomi sijoittuu kaikilla neljällä yleisimmin käytetyllä mittarilla parhaaseen tusinaan. Laajimmalla mittarilla Suomen sijoitus on jopa kuudes. Laajin käytetty mittari kattaa maailmantilaston noin 500 parasta urheilijaa, jotka tänä vuonna ovat heittäneet yli 55 metriä.

Korkeamman 65 metrin standardin ylittäjiä on tänä vuonna Yhdysvalloissa ollut 23. Lähinnä Yhdysvaltoja tällä mittarilla mitaten ovat Venäjä ja Valko-Venäjä. Kaikkien neljän mittarin yhteenvedossa Kiina kuitenkin nousee näiden ohi toiseksi Yhdysvaltain jälkeen.

Moukarinheiton maailmanennätysnainen Puolan Anita Włodarczyk lienee tätä nykyä maailman ylivoimaisin yleisurheilija omassa lajissaan. Niin ylivoimainen hän on, että kapeimmalla mittarilla neljän urheilijan keskiarvolla mitaten Puola olisi jopa maailman paras maa neljän naisen joukkuekilpailussa.

Suomessa naisten moukarinheiton tulevaisuudenennuste on varsin lupaava, sillä maailmantilaston 500 parhaan joukkoon sijoittuvista 18 suomalaisnaisesta kaikki muut paitsi Merja Korpela ovat enintään 25-vuotiaita ja valtaosa syntynyt vuosina 1995 – 1998.

Joissakin maissa, kuten Kiinassa, Japanissa ja Australiassa, on kilpailukausi vielä kesken. Lisäksi muistakin maista tulee vuositilastoihin varmasti vielä joitakin täydennyksiä Tilastopajan arvokkaaseen tietokantaan.

Lähde: Suomen yleisurheiluarkiston tiedote